Ще успее ли ФК „Пирин“ да напълни стадиона отново?

2436 преглеждания

Анализ на Цветелина Чучукова, ученичка в ПМГ „Акад. Сергей Корольов“, гр. Благоевград

Треньорите и футболистите изграждат екипа. Победите правят отбора добър. А вярната публика го прави Велик. Футболът... всъщност всеки спорт, е празен без публика. А отбор без фенове, отбор ли е изобщо? В Благоевград от 1922 година насам, един отбор се бори за своята публика. За съжаление, тя не е непроменлива величина. В миналото „Пирин“ стига до един, така да се каже „апогей“ на посещаемост, но напоследък все по-малко фенове посещават стадион „Христо Ботев“. Всичко това вероятно е следствие и от лошото представяне на отбора през последните няколко години и от последвалите няколкото финансови кризи. Но дали благоевградският тийм ще успее да се вдигне и да напълни стадиона си отново?

Благоевград винаги е бил футболен град. Може би не сред най-добрите в страната, не сред най-известните, но в сърцето на града футболът винаги е присъствал. По улиците, в кварталите, на училищните терени винаги е имало деца с футболни топки. Дори момичетата ритахме. Всяка събота и неделя бяхме на игрищтата и играехме с братовчеди, с приятели, с деца от квартала. А всяко дете, искащо да развива освен квартална футболна кариера, а и професионална такава, има къде да го направи.

Благоевградският футболен отбор ФК „Пирин“ е създаден през 1922 година. От тогава до днес той е един от най-добрите футболни отбори в Югозападна България. През цялата си история благоевградският тийм сякаш се катери и слиза по „стълбичката на успеха“. Той търси мястото си в елитната първа девизия на родното първенство и ту го печели, ту го губи. За първи път „Пирин“ намира място в „А“ група през сезон 1973/74. „Пирин“ има две изяви в европейските турнири, но не успява да запише името си в историята на тези първенства. Благоевградският тийм стига четири пъти до финал за Купата на България, но така и не я печели.

Въпреки неголемите си успехи в мъжките отбори, школата на ФК „Пирин“ е една от най-качествените в цяла България. От нея са излезли големи имена в българския футбол. Ивайло Андонов и Петър Михтарски от „златното“ поколение на българския футбол от 94 година. Известни имена от съвремения български футбол, тръгнали от „Пирин“, са Николай Бодуров, Александър Дюлгеров, Светослав Дяков и много други. Безспорно най-известният талант на благоевградската школа е Димитър Бербатов. В момента в школата на ПФК „Пирин“ се обучават над 250 деца. Техните треньори ги учат не само на това да са добри футболисти, но и и на основни човешки ценности.

Публиката, агитката, феновете винаги са неизменна част от футболните мачове. Те са частта от играта, която прави футбола жив. А „Пирин“ винаги има своите верни фенове. Най-голяма посещаемост на домакински мач, клубът отчита през първия си сезон в „А“ група през 1973 година. Тогава на мач срещу „Славия“ се събират 17 000 фенове, а трибуните се тресат под тежестта на привържениците. Но напоследък феновете като че ли са изоставили своя отбор.  И са останали само една шепа верни футболни запалянковци. На стадион „Христо Ботев“ човешката глъч като че ли е замряла, а песен се чува само от тонколоните около игрището... На терена като че ли липсва качествената игра, а на трибуните липсват феновете...

„Благоевград и неговите жители винаги са били борбени, тази борбеност се е предала малко или много и върху спорта, и в частност върху футбола“ - споделя с нанадежда и категорнчност дългогдишният привърженик на тима Методий Кехайов. „Пирин“ преминава през много неща – изхвърляне в А окръжна, няколко фалита. Много хора се възползват от „Пирин“ за собствени цели и интереси – много често „се граби с пълни шепи“. Въпреки всички падения, фалити и загуби, „Пирин“ и неговата вярна агитка се изправят, именно заради борбеността на хората в града. Заради тяхното желание и воля, заради любовта им към отбора.

През юли 2019 година „Пирин“ получава нов лъч надежда. Отборът намера нов спонсор- световноизвестният инвестиционен посредник „Емиратс Уелт“. Представител на „Емиратс Уелт“ е Ива Уорън. Тя е родом от Благоевград, а нейният баща е бивш футболист на „Пирин“. От договора подписан между двете страни, става ясно, че средствата от общината отиват само и единствено за младежката школа на „Пирин“. А след като проблемът с финансите е решен и вниманието на дирекцията на клуба е насочено главно към играта, състезатели, треньори и фенове се надяват на едно по-добро бъдеще за отбора. По-добро бъдеще, повече победи, връщане в „А“ група и отново пълен стадион.

„Пирин“ е изключително важна част от Благоевград. За почти стогодишната си история, той се е превърща в символ на града. Заедно с града, „Пирин“ расте, развива се, покорява върхове, пада и става. А зареяни в бъдещето се надяваме, то да е още по-добро. За важността на „Пирин“, за града свидетелстват и думите на професор Кирил Стефанов, ръководител на ДАНПТ „Пирин“: „Ансамбъл „Пирин“ е душата на Благоевград, а футболният „Пирин“ е сърцето“.

Пирин пее в сърцето ми

Материалът е изготвен от Цветелина Чучукова, ученичка в ПМГ „Акад. Сергей Корольов“, гр. Благоевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин