На днешния ден: Открит е първият киносалон в София и България

598 преглеждания

През 1914 г. с негови средства е заснет първият български игрален филм

На 04 декември 1908 г. в София отваря врати "Модерен театър". Той е първият специализиран киносалон в София и България и втори такъв в Европа след „Гран кафе“ в Париж. Той се намира на бул. „Мария Луиза“ 26, като преди това там е имало двуетажна къща с градинка. Проектът за създаването на модерен киносалон е на италианския предприемач Карло Вакаро. Той инвестира един милион български лева, а проектирането и създаването на самата сграда е възложено на архитект Димитър Начев.

Фасадата е с оригинални декоративни елементи в стил виенски сецесион. Салонът има места за около 400 зрители. При откриването му, в пресата се появява информация, че уморени столичани ще могат да си отпочинат в него само срещу 40 стотинки.

През 1909 г. киносалонът става представител на "Пате фрер" за България и Македония. "Модерен театър" финансира създаването на първите български хроникални филми. През 1914 г. с негови средства е заснет първият български игрален филм "Българан е галант". В същата сграда се намира и звукозаписната компания "Панавия", която издава шлагерите на Аспарух Лешников.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук