Националният дух само за 3 март ли е?

1877 преглеждания

Несъмнено историята на всяка страна засяга не само миналото, но и бъдещето ѝ. Българската история е една от най-богатите. Миналото е една от основите за  национален дух и самочувствие. Но българина притежава ли тези качества целогодишно, или само когато му бъде напомнено?

„История“,„ Мусака“, „Розово масло“, „Кисело мляко“, „Природа“ – това са ключовите думите, които повечето българи биха използвали, за да опишат България за 10 секунди. Опит провеждан от мен в продължение на седмица и само около 5 думи, изобразяващи една страна на 14 века, разположена на едно от най-красивите места. Не са ли малко?! Правейки същия експеримент около 3 март, се откроява, че този национален дух се засилва и броят на описващите страната думи се увеличава -  „Велика история“, „681г.“, „5 века робство“, „Османско владичество“, „Иго“, „Васил Левски“, „Опълченци“, „Връх Шипка“... Толкова определения, но всички свързани точно с предстоящия национален празник и най-вероятно чути или прочетени в медиите. Откриват се значителни различия между употребените изрази, което би довело всеки до мисълта, че представата на българите за собствената им страна се променя от влиянието на външната среда. Не е ли жалко, че повечето хора се мислят за родолюбци или патриотичният им дух е пробуден заради някаква причина?! Повечето, но не всички.

Има и такива, които се открояват от обществото - „съвременни будители“. Има и хора, готови да се превърнат в „съвременни опълченци“, защитавайки своята малка България. Хора 24 часа в денонощието патриоти. Не говорим за това да знаете цялата история на България и да имате висше образование по история. Не е нужно да притежавате портрети на будители или революционери в дома си, трябва да познавате жертвите, направени в името на родината си. Не е необходимо да знаете всички имена от паметника на Незнайния войн, а това, че са загинали за свободата на България и заради тях ние сме това, което сме сега.

Националният дух само за 3 март ли е? На този въпрос може да отговори всеки сам за себе си. Най-лесния начин – не мислете предварително, направи го спонтанно - отбройте 10 секунди. Колко неща изброихте?! 5,6 или 9? Сещате ли се за още, които не са споменати  по горе? Ако да - ядосвате ли се, че не успяхте да ги кажете? Ако отговорът отново е положителен, то тогава Вие определено притежавате национален дух или богат речник.  

Всеки изразява уважението и обичта към родината си по различен начин. Едни закачат знамето на България, други отдават почит на паметника на загиналите. Всеки сам решава от кои да е.

Материалът е изготвен от  Йоанна-Виктория Лозанова, ученичка от 9 клас в СОУ „Летец Христо Топракчиев“ гр. Божурище за ученическия проект "Работилница за репортери"  на Еспресо Медия.