Околосветско пътешествие с 15 десерта

1613 преглеждания

Без значение колко ядем, винаги има място и за десерт

За много от нас десертът е очакваният край на всеки обяд или вечеря, вкусното начало на деня или просто нещо наистина вкусно по всяко време на деня.

В различните краища по света приготвят различни десерти. От турската баклава до американския ябълков пай, представяме ви едно виртуално околосветско пътешествие с 15 десерта:

1. Ябълков пай и чийзкейк (Apple Pie and Cheesecake), САЩ

Плодов пай с двойна кора, направен с ябълки като основна съставка за плънката, който често се сервира с разбита сметана, сладолед или парче сирене чедър.

Ябълковият пай е любимият десерт на Америка и е важна част от националното хранително наследство. Той символизира американските традиции, дом и култура, а оттам и известната фраза „Американски като ябълков пай!“

Въпреки че чийзкейкове се предлагат по целия свят, най-добрият чийзкейк е от Ню Йорк. Чийзкейкът е сладък десерт, който се състои от много слоеве. Основният слой е смес от прясно крема сирене, захар и яйца, а основата обикновено е натрошени бисквити или блат за торта.

Чийзкейковете често се сервират гарнирани с плодове, бита сметана, ядки, бисквити, сиропи с плодов аромат или шоколадов сос.

Типичният нюйоркски чийзкейк е богат, гладък и кремообразен.

2. Бригадейро (Brigadeiro), Бразилия

Бригадейро е популярно бразилско лакомство с размер на хапка, направен предимно от шоколад на прах, кондензирано мляко и масло. След като се приготви, той се консумира директно или се оформя на малки топки поръсени с шоколадови пръчици, кокосови люспи, нарязани ядки или пудра захар.

3. Пикарони (Picarones), Перу

Пикароните са уникален перуански десерт, приготвен от сладки картофи, местни тикви, брашно, мая, захар и анасон. Обикновено се пържат във фритюрник и се сервират с топъл сладък сироп, приготвен от сурова нерафинирана захар от захарна тръстика, наречен „чанкака“.

4. Пай „Банофи“ (Banoffee Pie), Великобритания

Приготвен от банани, сметана, тофи и кондензирано мляко, върху маслена основа или такава, направена от натрошени бисквити, пай Банофи е известен английски десерт, който често включва и кафе и шоколад.Думата Banoffee идва от смесването на думите банан (banana) и тофи (toffee).

5. Чурос (Churros), Испания

Чурос е традиционен испански десерт, разработен преди векове. Прави се от смес на брашно, вода, захар и сол, която се изсипва в уред, откъдето се шприцоват с цилиндрична форма с дебелината на един пръст и с напречно сечение във формата на звезда. Пържат се в олио или зехтин. Консумират се като сутрешна или следобедна закуска, заедно с топли напитки, като например горещ шоколад (в който се топят) или кафе с мляко.

6. Крем „Брюле“ (Crème Brulee), Франция

Яйчен крем, поръсен със захар, която се карамелизира с готварска газова горелка или под грила на фурната, крем „Брюле“ е вкусен френски десерт, датиращ от 1691 г. Традиционно основата на крем е с аромат на ванилия. Сервира се изстуден в керамични купички.

7. Белгийски вафли (Belgian Waffles), Белгия

Хрупкави отвън и пухкави отвътре, белгийските вафли са удоволствие, на което може да се насладите с пудра захар, разбита сметана, сладоледи, плодове или сосове.

8. Ябълков щрудел (Apple Strudel), Германия

Тънък слоест сладкиш с пълнеж от настъргана сладка ябълка, стафиди, канела, трохи от хляб и поръсен с пудра захар, Ябълков щрудел е популярен десерт от Германия. Често се сервира с разнообразни гарнитури като сладолед, бита сметана или крем. Думата „щрудел“ означава буквало „водовъртеж“ на немски.

9. Джелато (Gelato) и Тирамису (Tiramisu), Италия

Изработен от мляко, сметана и захар и ароматизиран с ядки и плодови пюрета, Gelato е сладолед в италиански стил, който е известен със своята гладка текстура и интензивни вкусове. Твърди се, че съдържанието на мазнини е по-ниско в сравнение с традиционните сладоледи поради млечната му основа. „Gelato“ произлиза от италианската дума „congelato“, което означава „замразен“.

Богат италиански десерт с аромат на кафе, направен от бишкоти, потопени в кафе и наслоени с кремообразна смес от сирене маскарпоне, захар и яйца, овкусена с какао, Тирамису е най-известният десерт от Италия. „Тирамису“ на италиански означава „Вземи ме“.

10. Баклава (Baklava), Турция

Сладка баница, направена от голям брой тънки слоеве брашно тесто с пълнеж от ядки и държана заедно със захарен сироп или мед, Баклава е световно известен турски десерт. Баклавата е известна като родоначалник на щрудела. Националният ден на Баклава се чества на 17 ноември всяка година.

11. Реване (Basbousa), Египет

Сладка торта, приготвена от грис и напоена със сироп, Реването е вкусен традиционен египетски десерт. Сиропът често се овкусява с вода от портокалови цветя или розова вода, а десертът често се гарнира с кокос, шам-фъстък и бита сметана преди сервиране.

12. Гулаб Джамун (Gulab Jamun) и Расмалай (Ras Malai), Индия

Гулаб Джамун е десерт, е направен от мляко, редуцирано до консистенцията на меко тесто. Често се гарнира със сушени ядки като бадеми и кашу за подобряване на вкуса. Пържи се във фритюрник и след това се потапя в сладък сироп от кардамон, смесен с розова вода, шафран или кеура.

Терминът Гулаб Джамун е комбинация от персийски и хинди. „Gulab“ е персийски за „роза“, а „Jamun“ е хинди думата за южноазиатски плод, сходен по размер с десерта Gulab Jamun.

Расмалай е популярен индийски десерт от кнедли със сирене, които се накисват в кремообразно мляко с аромат на кардамон. Името „Ras Malai“ идва от двете хинди думи „Ras“, което означава „сок“ и „Malai“, което означава „сметана“.

13. Драконови бонбони (Dragon Beard Candy), Китай

Традиционната китайска сладка, Dragon Beard Candy е много подобна на захарен памук. Основните му съставки включват бяла захар, натрошени фъстъци, кокос, бял сусам, царевичен сироп и оризово брашно.

Dragon Beard Candy изглежда като бял пашкул и е измислен за император преди повече от 2000 години.

14. Мочи (Mochi), Япония

Японските сладки „Мочи“ се правят от лепкав късозърнест японски клеев ориз и понякога и други съставки като вода, захар и царевично нишесте. Моки се приготвя от края на декември до началото на януари. Те са един от деликатесите, който се хапва за Нова година. Сега се предлага през цялата година, а също и с различни пълнежи като паста от червен боб, паста от бял боб, ягоди или различни ароматизирани сладоледи.

15. Торта Павлова и Ламингтън, Австралия и Нова Зеландия

Десерт от целувки, оформен като торта, „Павлова“ има хрупкава коричка и е лека и мека отвътре. Често се сервира с различни плодови топинги и бита сметана. Торта Павлова е популярна както в Австралия, така и в Нова Зеландия и се яде по специални поводи.

Смята се, че този десерт е създаден в чест на известната руска балерина Анна Павлова по време или след едно от нейните турнета до Австралия и Нова Зеландия, откъдето идва и името Павлова.

Десерт от квадратни бисквити, които се потапят в шоколадов сос и след това се покриват с кокос, Ламингтън е популярен десерт в Австралия и Нова Зеландия. Предлага се и с различни вкусове като ягода и лимон, със слой крем или сладко от ягоди между тортата. 21 юли се чества като Национален ден на Ламингтън в Австралия всяка година.

А кой е вашият любим десерт?

Източник: easterntravels.co.in, Снимки: easterntravels.co.in, pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук