Сладкиш с боровинки и портокал

1485 преглеждания

Страхотен зимен десерт, който ще ви достави истинска наслада

Представяме ви една рецепта за сладкиш с боровинки и портокал – страхотен зимен десерт, който ще ви достави истинска наслада.

Време за подготовка: 45 минути

Време за готвене: 40 минути

Общо време: 1 час 25 минути

Порции: 10

Необходими продукти:

2 чаши (200 г) червени боровинки 

⅓ чаша (75 г) несолено масло

¾ чаша (165 г) кафява захар

1 и ¼ чаши (162 г) универсално брашно

1 чаена лъжичка бакпулвер

¼ чаена лъжичка сол

⅓ чаша (75 г) несолено масло, омекотено

¾ чаша (150 г) захар

1 супена лъжица портокалова кора

1 чаена лъжичка ванилов екстракт

3 големи яйца, разделени

½ чаша (124 мл) портокалов сок

Начин на приготвяне:

Намаслете и набрашнете кръгла форма за кекс или поставете на дъното хартия за печене и леко напръскайте хартията със спрей за готвене. 

Подредете червените боровинки равномерно на дъното на тавата. В голяма тенджера с незалепващо покритие разтопете маслото на среден огън. Разбъркайте със захарта и гответе 2 минути. Изсипете равномерно върху боровинките.

В малка купа смесете брашното, бакпулвера и солта. Разбъркайте с бъркалка. В средно голяма купа разбийте маслото и захарта на средна скорост, докато се смесят добре и станат пухкави. Добавете портокаловата кора и ваниловия екстракт. Разделете белтъците и жълтъците на яйцата. Добавете жълтъците, един по един, докато се смесят добре. 

Намалете скоростта до ниска, добавете половината брашнена смес, последвана от портокаловия сок. Добавете останалата брашнена смес, разбъркайте, докато се смеси. Разбийте белтъците на сняг, в отделна купа. Сложете ⅓ от белтъците в тестото, след което внимателно разбъркайте и добавете останалите белтъци. Изсипете тестото върху боровинковата смес. 

Печете в предварително загрята фурна за 35 до 40 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста. Охладете върху решетка за 10 минути. 

Прокарайте нож около сладкиша, за да го отделите от формата и го обърнете върху чиния за сервиране. Внимателно отлепете хартията за печене. Сервирайте топъл или със стайна температура.

Добър апетит!

Превод и адаптация: EspressoNews, Снимка: freepik.com

Търсите „Нещо вкусно“? Още интересни предложения вижте тук:

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук