Интересни факти за бижутата

869 преглеждания

Добре проектираното бижу е класика и никога няма да излезе от мода

Бижутата завинаги ще останат неразделна част от човечеството и цялата ни цивилизация. Днес почти няма човек на планетата, който да не носи бижута и накити. Актът на украсяване на тялото с различни орнаменти е едно от най-ранните събития в човешката история. Парчета от черупка или ослепителен диамант, ние винаги сме намирали начин да оценим красотата на тези природни дарове.

Красивите дизайни от викторианския, едуардския, грузинския, арт деко и модерния периоди са изключително търсени днес и са много популярни особено за годежни пръстени. Това показва, че добре проектираното бижу е класика и никога няма да излезе от мода.

Ето и няколко интересни факти за бижутата:

Най-старите бижута са стари и органични

Най-старите известни бижута датират от преди около 100 000 години. Може би се чудите какви са били те? Може би красиви скъпоценни камъни или диаманти? В действителност най-старите бижута, които са намерени, са просто няколко мъниста, направени от черупка. 

Първият диамант

Първият диамант е открит в Индия, през 4 век. Диамантите бързо стават високо ценени заради невероятната си издръжливост и блясък. До 18-ти век хората са смятали, че Индия е единственият източник на диаманти, но след това през 1866 г. в Южна Африка е намерен диамант над 21 карата, който превръща Южна Африка в един от водещите доставчици на диаманти.

Опали и литература

Знаете ли, че до около 18-ти век, опалите са били високо ценени и един от най-популярните скъпоценни камъни в Европа? Един от най-тежките удари по репутацията на опала е под формата на романа от 1829 г. - „Ан от Гайерщайн“ на сър Уолтър Скот. Опалът променя цвета на настроението на героинята. Тогава, когато опалът й се докосне от светена вода, той се обезцветява. Тя е обвинена, че е демон и умира скоро след това. Обществото е било толкова засегнато от тази история, че пазарът на опали се срива и цените спадат с 50 процента. Дори и днес опалите се свързват с лош късмет и нещастие.

Първият годежен пръстен

Първият източник, който утвърждава съществуването на самия годежен пръстен е открит в Древен Египет, където семейството е заемало важно място в обществото. Традицията на бракосъчетанието е увековечена от произведения на изкуството, запазени от онова време. Египтяните вярвали, че годежният пръстен трябва да се носи на четвъртия пръст на лявата ръка, защото оттам преминава „вената на любовта“. В началото за направата на годежни пръстени се използвали разнородни материали като: коноп, кожа, кости, слонова кост и т.н.

В наше време класическият годежен пръстен се носи на безименния пръст. В англоговорящите страни пръстенът се носи на безименния пръст на лявата ръка, а в страни като Полша, Украйна и България се носи на безименния пръст на дясната ръка.

Най-популярният „камък“ за годежни пръстени

От 20-ти век диамантите са с най-популярния скъпоценен камък. Над 80% от двойките избират диамантен годежен пръстен днес, в сравнение с едва 10% през 1939 г. Всички останали скъпоценни камъни се ползват само за около 13% от общата продукция на годежни пръстени.

Бижута от насекоми

Вярно е, че понякога се използват части от животни (черупки, кости, корали), за да се създадат красиви бижута. Но знаете ли, че има нещо като бижута от живи насекоми? Нещо повече, това е традиция, която съществува в определени култури от векове - живи насекоми, като бръмбари и хлебарки, са се носили като модни аксесоари, прикрепени към дрехите. Според някои източници, египтяните са първите, които са направили това, като са носели скарабеи в битка.

Перли

Перлите са единственият скъпоценен камък, който идва от живо животно. Това е органичен скъпоценен камък.

Рубин и Сапфир

Сапфирите се предлагат във всеки цвят под слънцето, с изключение на червения. Това е така, защото червените сапфири са известни като рубини. Във всяко отношение, извън името и цвета си, тези два скъпоценни камъка са почти идентични.

Диаманти и Перидот

Има няколкостотин вида скъпоценни камъни там, но само два се образуват в земната мантия. Това са диамант и перидот. Въпреки, че са образувани дълбоко в мантията, тези скъпоценни камъни се добиват в кората. Там се добиват и всички други скъпоценни камъни.

Най-големият диамант

Кулинан е най-големият известен диамант в света. Тежи 3106 карата (или 621,2 грама). Открит е през 1905 г. от обикновен работник в Южноафриканската република - в рудника Premier Mine (намиращ се днес в град Кулинан), на 40 км източно от Претория, провинция Гаутенг.

През 1907 г. е купен за 150 000 фунта стерлинги и поднесен като подарък за рождения ден на крал Едуард VII. От диаманта са направени 105 брилянта с обща маса 1063,65 карата.

Най-големият от тях е наречен „Кулинан I“ или „Голямата звезда на Африка“ и е с маса 516, 5 карата (или 103,3 грама). Брилянтът е обработен във формата на панделка и украсява кралския скиптър, изложен в Тауър. „Кулинан II“ тежи 317,4 карата, има форма на изумруд (почти правоъгълна форма) и украсява британската корона, която също се съхранява в Тауър. От частите на диаманта, останали след обработката на първите 2 брилянта, са получени още 2 - „Кулинан III“ (94,45 карата) и „Кулинан IV“ (63,65 карата), както и 3 по-малки брилянта, наречени „Малките звезди на Африка“. Останалите късове са послужили за получаването на още стотина брилянти с тегло между 5 и 28 карата. „Кулинан III“ е инкрустиран в короната на кралица Мери. Формата му е като на крушовидна перла и също се съхранява в Тауър. Може да се носи самостоятелно на верижка. Брилянтът „Кулинан IV“ е квадратен по форма и се намира отново в короната на кралица Мери. Може да се сваля и да се носи като брошка. „Кулинан VI“ се намира в короната на кралица Мери.

Възпроизвеждане на диаманти

През 50-те години учените успяха успешно да „отгледат“ диаманти в лаборатории, осигурявайки екологична, евтина и бърза алтернатива на добитите диаманти. Днес пазарът на синтетични диаманти процъфтява и представлява заплаха за естествените диаманти.

Най-скъпият годежен пръстен

Честта да бъде притежателка на най-скъпия годежен пръстен в света се пада на Марая Кери. Пръстенът, подарен на Кери от Джеймс Пакър, струва зашеметяващите 10 милиона долара. Двойката така и не се ожени, доказвайки, че цената на пръстена не е гаранция за успеха на връзката.

Най-разпознаваемото бижу

Годежният пръстен на принцеса Даяна често се посочва като най-разпознаваемото бижу на 20-ти век. Емблематичният 12-каратовият овален цейлонски сапфир, заобиколен от 14 диаманта и поставен в 18-каратово бяло злато, сега се носи от Кейт Мидълтън.

Превод: EspressoNews, Снимки: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук