Топ 5 необикновени хотели в света и техните български алтернативи

4173 преглеждания

Хотел на дърво, Швеция или Омая, България

Хотелът е важна част от всяка почивка. Това е мястото, което наричаме дом временно, докато сме далеч от нашия собствен. Затова е много важно той да е по вкуса ни, да отговаря на изискванията ни, а защо не и да ни предложи някакво ново изживяване.

Виждали сме многобройни снимки на интересни и луксозни хотели по света в социалните мрежи. Някои са в скали, други под открито небе, а трети над водата. Представяли ли сте си, че на някои от тези примери имаме алтернативни и бюджетни български варианти? Можете да прочетете повече за всеки в следващите редове: 

5. Иглутата Kakslauttanen Arctic Resort, Финландия

Kakslauttanen Arctic Resort се намира в най-северния и най-студен финландски регион Лапландия. Иконичните му и многобройни снежни полета, както и боровите му гори са направили местността привлекателна за Коледните ентусиасти. Много местни бизнеси са комбинирали коледни теми и събития в своите сезонни бизнес модели. Kakslauttanen играе голяма роля в тази бизнес концепция и предлага огромна гама от зимни дейности и стаи на тема Арктика.

Най-известните от всичките атракции на Kakslauttanen са стъклените иглута. Редици от иглута лежат в едно поле с борове покрити със сняг. Всяко едно от тях има собствена самостоятелна структура. Иглутата представляват една стая с купол от стъкло. Това дава възможност за наблюдения на небето в уютна обстановка и по-специално предлага удивителна гледка към северното сияние. Kakslauttanen предлага още снежни, хибридни иглута и дървени кабини.

ИЛИ Къмпинг Синева, България

„Синева“ е мечтата на Таня и Николай, пътешественици и туристи. Тяхната цел е да създадат място максимално близко до природата, но и с удобството на луксозен хотел. Така идва идеята за стаите-балони, през които можеш да се докоснеш до дивата природа, но и да останеш близо до цивилизацията. Прозрачните балони са добре защитени от насекомите и капризите на времето.

На 6 км от град Враца, „Синева“ очаква своите гости. Всеки балон си има собствено име, като „Под Черешата“ или „Гнездото“ например. Цените варират от 75 до 125 лева, в зависимост от продължителността на престоя и избраните дни от седмицата. Къмпинга предлага също така топла вода, паркинг, интернет и храна.

4. Хотел на дърво, Швеция

Хотелът на дърво (Treehotel) се намира в Едефорсваген, шведска Лапландия. Това е нетрадиционен хотел, съставен от седем независими къщи на дървета, построени в гора в долината на река Луле. Къщите представляват една стая и са построени около стари иглолистни дървета. Височината на която са повдигнати от земята е от четири до шест метра, в зависимост от къщата на дървото. Всяка от седемте къщи е проектирана от различен скандинавски архитект.

Някои, като „Хижата“ и „Водното конче“ са сравнително обикновени, с традиционни, кутиести екстериори и обичайни форми. Някои изобщо не са нормални, като „НЛО“, който изглежда точно като своя съименник.

ИЛИ Омая, България

Екоселище „Омая“ се намира на 20км от град Гоце Делчев, близо до границата на България с Гърция. Това е едно местенце далеч от шума на града, но в близост до гори, ливади, езера и потоци. Къщичките в селището са 7, уникални по архитектура и изградени изцяло от камък, глина и дърво. Можете да избирате между „Горска къща“, „Вълшебна къща“, „Къща Черупка“ и други, а цените започват от 290 лева за нощувка.

В двата ресторанта на селището се предлага вкусна, домашна храна идваща от собствените им градини. Освен биологичното меню, те предлагат и възможност за активна почивка и спорт. Гостите могат да се насладят на открития басейн и летния бар, могат да играят волейбол или тенис на маса, да се разходят с лодки и водни колела по езерата, както и с велосипеди за вело и еко туризъм.  

3. Глупостта на Хелга, Шри Ланка

„Глупостта на Хелга“ е хотел в Канди, Шри Ланка, който се смята за „антихотел“. Цялата сграда - екстериорът, общите пространства и всичките 17 стаи - е покрита от главата до петите с еклектичен мишмаш от изкуство във всеки възможен стил. Вместо успокояващите нюанси и спокоен минимализъм на традиционните хотели, стаите в „Глупостта на Хелга“ са покрити със сензорни изживявания. Всеки сантиметър от всяка стена е изпълнен с цвят и информация. На всеки ъгъл има мобилни телефони, огледала, скулптури, скелети, гоблени, мозайки от плочки, растения, графити, стенописи и хиляди други разсейващи фактори.

ИЛИ Съборна 25

Улица „Съборна“ се намира в Пловдив, а номер 25 е местоположението на един необикновена българска къща за гости. Разположението на ул. „Съборна“ не е случайно там, където древните Траки поставили началото на днешния модерен и културен Пловдив. Улицата е извисена на Римски зид с гледка към стария и новия град.

Някои от стаите на улица „Съборна“ имат частно спа, а всички поразяват с уникалния си дизайн. Искате да ставате сутрин с чаша кафе и изглед към пловдивския арт квартал „Капана“? Тогава къщата за гости „Съборна 25“ е точно за вас.

2.  Замъкът Ашфорд, Ирландия

Докато много ваканции в Европа се прекарват в обиколка на средновековни замъци, Ашфорд ви дава най-добрия шанс да пренощувате в замък. Този масивен замък е построен в продължение на няколко века, започвайки с първото имение, построено тук през 1228 г.

Някои от възможните дейности за гостите са конна езда, наблюдаване на птици, круиз по езерото, риболов, стрелба с глина, стрелба с лък, голф и много други. Хотела разполага още и със спа център. През годините тук са отсядали гости като Мери кралица на шотландците, крал Джордж V, принцеса Грейс, Брад Пит, президентът Роналд Ригън и други. Авторът Оскар Уайлд е посещавал замъка като дете, тъй като баща му е имал имот в съседство. Портретната галерия на 2-рия етаж на замъка показва повечето от известните хора, които са отсядали там.

ИЛИ Шато Копса, България

Шато Копса се намира в района на „Розовата долина“ и е едно приказно местенце, собственост на семейство Минкови. То дава възможността на своите гости да дегустират разнообразие от вина, както и да отседнат в една от техните тематични и уникални стаи. Проектът на хотела е дело на архитекта Жеко Тилев и представлява замък от ранното Средновековие - внушителен каменен градеж върху възвишение, с обитаеми овални кули в четирите края на основното тяло.  

Интериорът е в контраст с грубата фасада, а именно дизайнерски кристални полюлеи от Мурано, плюш и коприна от флорентински производители на тъкани, антични декорации, мебели от масивен дъб, зелен и черен мрамор от Зимбабве, постели от египетски памук.

Има различни видове дегустации на подбрани реколти от „Шато Копса“ между които гостите да избират. А хората, които искат да се потопят по-дълбоко в историята на вината, имат възможност да се срещнат с енолозите на избата.

1. Глинен замък, Румъния

Трансилвания е дом не само на вампирски хотел, но и на „Долината на феите“. Разположен в село в Румъния, „Глиненият замък в долината на феите“ е новопостроен хотел.

Румънската двойка Разван и Габриела Василе решили да продадат дома си в столицата и построили хотел. Красивите Карпатски планини служат като хипнотизиращ фон за този очарователен малък хотел. „Глинен замък“ се състои от десет стаи и всяка има собствен вход. Хотелът е построен само с екологични материали: глина, пясък, слама и дърво. Скоро в него ще има и ресторант, в който ще се сервира органична храна.

ИЛИ Глинената къща, България

Глинената къща в село Лещен се намира в област Благоевград и впечатлява с интересната си архитектура и интериор. Тя има сертификат „Зелена къща“ заради ефективното използване на вода и енергия, управлението на отпадъците, отговорното отношение и информация за местната природа и култура и т.н.

Уютна и сгушена сред природата на Западните Родопи, тя предлага на гостите си тишина и спокойствие. Престоят може да се комбинира и с гощавка от "Кръчмата", която предлага разнообразни ястия от Българската традиционна кухня. Цената за наемане на къщата за вечер е 120 лева.

Дейностите на които гостите могат да се отдадат са лов и риболов, излети в планината, плуване и балнеолечение в близките курорти. Могат да бъдат посетени и природни резервати, тракийски светилища и културни мероприятия традиционни за този район.

Ния Кръстева

Източници: listverse.combigboytravel.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук