Повод за оптимизъм ли е политическия пробив на Слави Трифонов?

1348 преглеждания

Коментар на Моника Алендарова, ученичка в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Велинград

На фона на епидемичната обстановка в страната, се проведоха изборите за 45-ото обикновено Народно събрание. Тишината по улиците, която донесе вируса, беше нарушена от политическите мнения на народа. И този път българските граждани гласуваха, но вярваха ли те в промяната? „Тате, какво е дежа вю?- попитал синът, а бащата отговорил „Чувството след избори в България!”.  През изминалите години до голяма степен положението в страната след избори наподобява дежа вю, но не е ли по-различно този път?

Още преди изборите хората бяха убедени, че идва нещо по-скоро познато, отколкото ново и различно. Българинът е свикнал да критикува и по време на избори преобладава песимистичното настроение. Голям брой партии се бореха за доверието на народа, но народът беше все така убеден, че властта ще бъде продължена от ГЕРБ, БСП, ДПС… Е да, ама не! Известният шоумен Слави Трифонов успя да спечели над 17% от гласовете на българското население. С този процентен вот партията „Има такъв народ” е на второ място след ГЕРБ. Пробивът на Слави Трифонов е категоричен и несъмнено е повод за оптимизъм. „Има такъв народ” е нова партия, която за пръв път влиза в Народното събрание, а новото винаги е обвързано с промяната.

Българският народ се умори и все повече губи надежда, че страната има светло бъдеще. Младото население непрекъснато емигрира. Много българи живеят в чужбина, но милеят за родината. Това е в резултат на неблагоприятните условия за живот у нас- безработицата, корупцията, бедността, а в основата на всичко стои политиката. Впечатление прави, че избирателната активност в чужбина е особено висока. Това показва, че наистина надеждата умира последна, че майка България не е изгубила синовете си, защото макар и на другия край на света, те милеят за нея, вярват в промяната към по-добро и се борят тя да стане факт. Резултатите от проведените избори сочат, че българите в чужбина, а и голяма част от българите тук виждат промяна към по-добро в лицето на Слави Трифонов и неговата партия. Партията на Трифонов се води от принципа „България е свободна страна, но българските граждани не са свободни.”, който е обещаващ. Програмата на „Има такъв народ” се състои от приоритети във всяка една област- външна политика, енергетика, здравеопазване, икономика, култура, образование и наука, опазване на околната среда… Слави Трифонов без съмнение е патриот, вълнува се от случващото се в България и има силна връзка с българското население, изградена най-вече чрез телевизионната му кариера. Неодобрението на Трифонов по отношение на Бойко Борисов и досегашното му управление доказва, че шоуменът ще се бори за нещо различно, нещо което народът отдавна чака. „Има такъв народ” обещава съдебна система търсеща справедливост срещу престъпления, избор на главен прокурор от гражданите, нов закон за здравно осигуряване, план за влизане в управлението на повече млади хора, най-вече допитване до народа за стратегически държавни решения и още доста неща. Обещават се промени, които се искаха и при летните 160 дни на протести. От доста години насам сме свидетели на едни и същи обещания, различни от резултатите. С всяка година кризата в България нараства, а властта е съсредоточена основно в ръцете на ГЕРБ. Но през април 2021г. чудото стана факт - в парламента влезе партия¸ категорично решена, че няма да работи с Борисов, което пък предвещава тежки преговори кой с кого ще се събере, но промяната е сигурна.

В крайна сметка ние не сме гадатели и не знаем какво ще се случи с бъдещето на държавата. Но обикновено, когато на фона на стандартното и типичното се появи нещо различно, то обещава промяна в положителен аспект, подобно на лъч светлина прокраднал се в мрака. Вярата и търпението са важни и ни крепят, защото когато силно вярваме в нещо и имаме търпение, то рано или късно става факт. Българските граждани дадоха шанс на новото и различното. Аз силно вярвам, че много скоро ни предстоят по-добри времена, защото след всяка буря, колкото и продължителна да е тя, изгрява слънце.

Снимка: pixabay.com

Материалът е изготвен Моника Алендарова, ученичка в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Велинград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук