Съединението прави силата?

1035 преглеждания

Коментар на Радина Радоева, ученичка в СУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен

Дори след голямата и ожесточена „борба“, която представляват парламентарните избори в малка страна като нашата, Парламентът продължава да бъде бойно поле за партиите заради техните кавги и разногласия. В държавата ни липсва управление, трудно би се съставило силно и стабилно правителство, което да изведе България от кризата, в която се намира вече повече от една година.

Изборите са времето, когато всеки гражданин има правото да даде своя глас, а заедно с него и своята вяра и своето доверие в дадена партия, намеренията и обещанията ѝ. Иска да види промяна! Пример за недоволството на българските граждани са протестите през лятото на миналата 2020 г. Тогава, както и сега, никой не предприе мерки, за да реши проблема. Хората тогава ясно изразиха желанието си за здраво, силно и честно правителство, което да служи на държавата и народа безусловно, което да сплоти българите. Но как Парламентът да сплоти българите, когато самият той не е сплотен?

Не е тайна, че в момента в парламента е истински хаос. Той е толкова разнороден, пълен с разногласия и неразбирателство не само между партиите, но и между депутатите, както никога досега. Макар и победител в изборите, ГЕРБ няма възможност да състави самостоятелно правителство, но същевременно и останалите партии отказват да се коалират с Борисовата партия. ГЕРБ остана сама, което ясно си личи по голямото мнозинството срещу нея.

Лидерът на БСП, Корнелия Нинова, публично изрази решението на БСП да не подкрепи никакво правителство, предложено от ГЕРБ. ДПС, от друга страна, отказва да даде своята подкрепа за правителство, излъчено с мандат ГЕРБ или БСП. Ивайло Мирчев от ДБ също заяви, че Демократична България по никакъв начин няма да влезе в коалиция с ГЕРБ, БСП или ДПС, а Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ многократно е декларирала и своя неприязън и липса на подкрепа към ГЕРБ и ДПС. Уж се борят за държавата, а борбата е между тях самите и възгледите им.

Сякаш попаднали в омагьосан кръг, замъглени от различията и разногласията си, загърбват основният и първостепенен проблем в момента - пандемията и икономическата криза, в която се намира България. За изход от тази ситуация са нужни общи усилия, нужно е разбирателство и толерантност. Нима на герба на република България не пише „Съединението прави силата“? Единственият вариант, който имат, за да спасят държавата, за която предците ни са се борили до смърт, е да обединят сили в името на общото благо.

Наскоро видях бях следния анекдот „Мравката, която мразеше хлебарката, гласува за препарата против насекоми. Всички умряха, дори и щурецът, който не гласува“. Да звучи познато? Всяка партия дава обещания в предизборната си кампания за просперитет и развитие на държавата, но в крайна сметка те си остават само това - обещания. Така, търсейки собствена изгода или признание, замъглени от ненавистта си, политиците загърбват народа, загърбват отговорността към държавата и бавно изпращат България по пътя на разрухата. Сега е момента всички в парламента да се обединят, да бъдат единни и да бъдат спасението, от което се нуждаем. Стига обещания, искаме действия!

Снимка: pngfind.com

Материалът е изготвен от Радина Радоева, ученичка в СУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук