Да излезем от паднемията по-смирени, борбени и вярващи в малките неща

1292 преглеждания

Коментар на Виктор-Кристиян Василев, ученик в ПЕГ „Йоан Екзарх“, гр. Враца

Последният ден на 2019 г. в Китай беше регистриран първия случай на нов вирус - коронавирус COVID-19. Той започна бързо да се разпространява и по този начин спря работата на една от големите икономики. Вирусът достигна и България и на 13 март бе обявено извънредно положение на 13-ти март, като заради продължаващото разпространение на пандемията на трети април Народното събрание удължи извънредното положение с един месец, до 13-ти май.

В моя град Враца, още с въвеждането на извънредното положение, община Враца създаде отлична организация между звено Инспекторат към община Враца, полицията и Регионалната здравна инспекция, които имат за цел да следят дали се спазват въведените противоепидемични мерки на територията на общината.

Мерките, които бяха въведени ги одобрявам, защото по този начин ние ще намалим броят на болните и после по-бързо ще се възстановим. Моят начин на живот се промени доста – преминах в дистанционна форма на обучение, което е нещо ново и интересно за мен.  Тъй като съм и доброволец имах удоволствието да чуя мнението на възрастните хора - всичките изразиха положителни мнения от тези мерки, защото те осъзнават заплахата COVID-19. Също така, те споделиха, че техният живот се е променил, защото не могат да излизат и да се събират. Не идваха да ги видят децата и внуците, но ги разбираха, защото младите мислят за тяхното здраве.

В съботната нощ минути преди Възкресението Христово, през тази година, броя на хората, които ходят на черква, за да си вземат частица от благодатния огън, беше значително по-малък от предходни години. Тези от тях, които отидоха в храмовете, бяха изпълнили всички противоепидемични мерки, а община Враца и полицията следяха за дистанцията между тях. 

Всичко ще отмине, като спазваме въведените мерки. Всичко ще оправи, когато сме единни и затова трябва да останем вкъщи и по този начин ще се справим заедно. Нека след това да излезем по-смирени, борбени и вярващи в малките неща.

До Мелник и назад

Материалът е изготвен от Виктор-Кристиян Василев, ученик в ПЕГ „Йоан Екзарх“, гр. Враца, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин