Златното село Челопеч и развитието му във фестивалния туризъм

5873 преглеждания

Анализ на Аня Кесякова, ученичка в ЧПГЧО „Челопеч”, с. Челопеч

Българското село винаги е било подценявано... Казват, че то било забравено от Бога, но село Челопеч е доказателство точно за обратното.

На 70 км от София кипи нестихващата енергия, която служи за пример на едно успешно развитие, а именно село Челопеч, което е и една от най-малките общини в България , намиращо се  между Стара планина и Средна гора. Това е моето родно село и мисля, че то служи за пример, защото това е едно място, което развива туризма и дейността си по един иновативен и съвременен начин - фестивалния туризъм.

Това е и първото start-up село в България на този етап, под егидата на еврокомисар Мария Габриел.

Община Челопеч получава и престижният туристически приз на Balkan Awards of Tourism Industry 2019г. в категория „Фестивален туризъм”

Събития има през цялата година провеждащи се или на центъра на селото, или на парка за отдих и развлечения Корминеш, намиращ се на не повече от километър от Челопеч. Парка разполага със сцена и е един от първите покрити амфитеатри в България , разполагащ с 1000 седящи места за публиката. Той е създаден по проект „РАЗВИТИЕ НА ИНТЕГРИРАН СЕЛСКИ ТУРИЗЪМ В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ“, който е финансиран от Държавен фонд „Земеделие” при МЗХ, мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности“ и от община Челопеч.

По какъв начин всъщност се развива туризма в село Челопеч? Общината набляга на така наречения „Фестивален туризъм“, като той започва още през февруари месец, силния сезон е лятото и свършва в края на септември. Започва с Кукерски карнавал „Сирница“, като тази година той бе посетен от над 20 кукерски групи от цялата страна. Общия брой участници тази година беше над 800 човека, а зрителите надминаха над 2000 човека. С тази впечатляваща бройка може да се каже, че ние сме един малък Перник в Средногорието .

Следващото събитие в Челопеч е организирането на конни състезания по случай Тодоров ден, като съорганизатор на състезанията в Челопеч е списание „Езда“. В края на месец май следва и детски фестивал „Моята песен за България“, чийто главен организатор е известния текстописец Боби Мирчев. Всяка година журито на този фестивал се състои от известни личности в музикалния бранш: Етиен Леви, Светослав Лобошки, Хайгашод Агасян и Орлин Горанов. Този фестивал привлича много млади и талантливи деца от цяла България, чийто брой всяка година се увеличава, като през 2019 г. се включиха над 80 участника. Макар, че все още млад, създаден едва преди три години, фестивала набира голяма популярност в България.

Фестивалът е доказателство, че с правилния начин на действие и организация е възможно в една малка община, да се съберат много млади хора от цяла България.

Следващото събитие, с което се гордее Челопеч е „Дивата сцена“ , това е събитие, което се организира съвместно от Община Челопеч и ансамбъл „Българе“ и пресъздава народните борби от миналото на страната ни. Това е изключително атрактивно събитие, на което освен борби, могат да се видят и много народни изпълнения. Едни от официалните гости всяка година са ръководството на Българската Федерация по борба.  

„Дивата сцена“ не е фестивал, но се включва към колоритната дейност развиваща се в Челопеч. Именно заради това събитие много известни състезатели знаят къде се намира, една от най-малките общини.

Перлата в короната на събитията в община Челопеч е международния фолклорен фестивал „Златен прах“, който вече от  2014 г., успява да набере популярност не само на Балканския полуостров, а и по целия свят. На амфитеатъра се добавят допълнителни места за публиката, броя им надхвърля над 3000 човека, а всяка година те стават все повече. Сцената в Парк „Корминеш“ е била домакин на над 20 държави от четири континента , като между тях са и екзотичните остров Гуам, Индия, Мексико, Китай и др. Аз, като участник в танцов ансамбъл „Българче“ съм посещавала много международни фестивали и конкурси, от които и „Европейския шампионат по фолклор Созопол“ и мога да кажа, че „Златен прах“ може да бъде определен, като един от най-развиващите се и иновативни фестивали в цяла България, а и не само.

В разговор между мен и водача на китайската група Неделко Калоянов, той сподели мнението за вижданията на чужденците относно фестивала - те са си тръгнали от тук възхитени от високото ниво и организация на фестивала с обещание да се върнат следващата година .

Събитията не свършват с международния фестивал „Златен Прах“, като от две години в Община Челопеч се организира рок фест „Вълчата пътека“. Помощник на общината в това събитие е така наречения кметъла Цонко Цонев - бивш кмет на Каварна. Още през първата година това събитие бе посетено от над 4 000 зрители, като участниците в рок феста са световно известни групи. Също така всяка година през август месец в общината гостува „София филм фест“, като на парк Корминеш се излъчва най-новото българско и европейско кино.

Накрая, но не и на последно място се организира празник за хората в трета възраст „Златна есен“. Всяка година той бива посетен от много пенсионерски клубове от цялата страна, като за техен подарък биват канени известни български изпълнители между които Веселин Маринов, Йорданка Христова и др. При всички тези събития има и „гостуващи“ мото-клубове, които провеждат съборите си на територията на общината и в тях взимат участие повече от 100 групи от цялата страна.  

Така Община Челопеч обхваща всички възрасти, от най-малкото дете до най-възрастния човек, като целта е за всеки да има събитие и по този начин интереса не спира и селото се радва на все по-голяма публика с всяка изминала година.

Община Челопеч се гордее с разнообразен по вид и стил, културен календар, който всяка година се надгражда и усъвършенства. Целта пред ръководството на общината е да се развие алтернативния туризъм, посредством развитието на различни по тип събития - фестивали, турнири , празници , спортни мероприятия и др.

Както виждаме при това положение няма как да кажем, че селският туризъм е изостанал, а напротив! Община Челопеч е доказателството и дано повече села вземат добрия пример и развият туризма си, защото в случая размера на населеното място не е важен!

Миналото - част от моето сърце!

Материалът е изготвен от Аня Кесякова, ученичка в ЧПГЧО „Челопеч”, с. Челопеч, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин