Поглед към Искърското дефиле през „очите“ на Дядо Йоцо

2000 преглеждания

Искърският пролом е място с невероятни пейзажи, природни и културни забележителности. Една от тях е паметникът на Дядо Йоцо, разположен малко преди село Очин дол по пътя София- Мездра.

Дядо Йоцо е главен герой в разказа „Дядо Йоцо гледа“, публикуван в сборника „Видено и чуто“ през 1901г. от големия български писател Иван Вазов.  Главният герой е сляп старец, който живее в село в Искърското дефиле и бленува да „види“ свободна България.  След Освобождението той с трепет следи прокарването на българската железница по трудния терен и се възхищава от труда и усърдието на българските строители.

Дядо Йоцо е олицетворение на българщината. Макар и  незрящ, със сърцето си той усеща и вижда свободата повече от всеки друг.

Монументът е изграден през 2005г. Негови създатели са скулпторите Георги Тишков и Моника Игаренска, но идеята е на Огнян Петров, родом от селото. Красивата скулптура е изградена благодарение на помощта на община Мездра и щедри дарители. Изработена  е от бял врачански камък, а височината й е 5 метра. Разположена е върху скалите над дефилето.

Всяка година през месец май тук се провежда националният фолклорен събор „Де е българското?“.

Паметникът на Дядо Йоцо ни напомня, че ако човек цени свободата си, той ще бъде щастлив въпреки несгодите. Свободата не се дарява или отнема, не се налага или забранява, тя е право на избор.  Най-ценното е невидимо за очите, то се усеща със сърцето.

Материалът е изготвен от Йоанна Евгениева, ученичка в 10 клас, ПГ „Велизар Пеев” град Своге, за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaАвтомотор Корпорация АД, ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛSamsoniteБигла 3Go4Raw.

 

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  

Българската национална телевизия

 

Медийни партньори

BULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс