За културния календар и туристически потенциал на Община Годеч, разказва Надя Тодорова – директор на дирекция „Социални дейности, образование, култура, местни данъци и такси” в Община Годеч, в едно интервю на Беатрис Георгиева

2603 преглеждания

Надя Тодорова е от град Годеч. Завършила е социална  педагогика в Югозападен университет „Неофит Рилски” град Благоевград. Единадесет години работи в сферата на социалното подпомагане. От 2012 г. до 2016 г. работи като експерт по прилагане на стратегията за местно развитие на „МИГ-Берковица и Годеч”. От 01.02.2016 г. е директор на дирекция „Социални дейности, образование, култура, местни данъци и такси” в Община Годеч.

Какво представлява културния календар на Община Годеч?

Културният календар е програма за културни и спортни прояви на Община Годеч. Програмата обхваща културни и спортни събития, прояви, свързани с отбелязването на национални и местни празници, годишнини, които подпомагат популяризирането на българската култура.

Кои участват в неговото създаване, приемане и има ли участие на граждани НПО организации?

Програмата за културни и спортни събития на Община Годеч се изготвя с участието на общинска администрация, представители на НЧ „Н.Й.Вапцаров-1899” – Годеч. В дирекцията ми пряко за ресор култура отговаря Ани Аспарухова – старши експерт.

Съдържанието на Програмата на културни и спортни събития на община се утвърждава за всяка календарна година от Общински съвет – Годеч.

Кой финансира дейностите?

Културните и спортни събитията от Програмата се финансират от община Годеч.

Каква е достъпността и публичността на календара?

Програмата за културни и спортни събития е публикувана на официалния сайт на Община Годеч и е достъпна до всички граждани.

Кои са по-значимите събития, които са включени в него има ли някои с приоритет?

Всички културни и спортни събития, които са включени в програмата на Община Годеч са значими. Един от най-обичаните и зачитани традиционни празници на Годеч е Видовден, който се провежда ежегодно в края на месец юни.

Всеки  месец се провеждат различни културни прояви, някои от тях са: Йордановден-Богоявление, честване на патронните празници на учебните заведения, Месни и Сирни заговезни, 3-ти март – Националния празник на Република България, 1-ви юни – Денят на детето , 2-ри юни – Деня на Ботев, събори в селата на Община Годеч, запалване на светлините на коледната елха, посрещане на Нова година на площада и други.

Каква е степента на отразеност в средствата за масово осведомяване?

Всички събития от културния календар се отразяват в медиите: вестник „Актуален глас ”, „Годеч днес ” и  ” Еспресо Медия  ”.

Включени ли са дейности от туризма в културния календар?  

Не, няма включени дейности, но имаме приета Програма за развитие на туризма за периода 2016 -2019 година.

Разкажете ни повече за Програмата за развитие на туризма? Какво предвижда тя и какви са основните й цели?

Основните цели на тази програма са да утвърди привлекателността на община Годеч като туристическа дестинация, чрез пълноценно и функционално използване на природните дадености на района, да се покаже културно- историческото наследство, да се увеличи броя на туристите в района  да се развият нови форми на туризъм.

Туризмът е отрасъл без сериозни традиции в общината, но с природно-климатични предпоставки за изграждането на такива.

Община Годеч попада в умерено-континенталната климатична област. Климатичният пояс се характеризира със студена зима и сравнително горещо лято. Надморската височина на Годечкия регион се движи между 700 и 1200 метра, релефът е предимно хълмист. Красивата природа, кристално чистите води, природните дадености на общината, богатото разнообразие от растителни и животински видове дават възможност за развитие на селски, пешеходен, риболовен, ловен и екотуризъм.

В селата повишено внимание следва да се отделя на високо ценения от чуждестранните посетители „селски туризъм”. При него те имат възможност да се настанят в селски къщи, ферми и да се запознаят с местната кухня, култура и обичаи.

Добра възможност за неиндустриалните райони на страната е екотуризмът, тъй като природните и културни ресурси за неговото разрастване са налице и не са нужни големи инвестиции. Той позволява на местните хора да развиват малък или семеен бизнес и съответно да останат да работят в района. Това е един от начините да се намали обезлюдяването и да се изградят местни центрове на икономически просперитет.

На територията на община Годеч има голям брой заведения, където посетителите могат да опитат някои от традиционните български ястия и да се забавляват. „Форест хаусис”, разположени между град Годеч и село Шума, „Васильовата къща” в село Гинци  „Пътя на коня и лъка” в село Лопушня са част от местата за настаняване  където туристите могат да отседнат за по-дълго време, да имат възможността да опознаят района и да се насладят на красивата природа.

Запазени са 3 черкви с художествена стойност („Св. Троица”в село Комщица, „Свети Димитър Солунски”в град Годеч и „Свети Николай” в село Гинци), 2 манастира („Свети дух” и „Разбоишкия манастир”- уникален скален манастир) и античен храм от римската епоха (II в.).

Интерес за туристическо експониране представлява традиционният празник на град Годеч - „Видовден", който се празнува всяка година в края на месец юни.

В град Годеч функционира читалище „Н.Й.Вапцаров-1899”, към което е организиран Фолклорен танцов състав „Лудо-младо” и хип-хоп група „X MOB CREW”. Също така има изграден спортен комплекс, чието главно предназначение е да се подобри жизнената среда и качеството на живот, в частност да се погрижим за здравето, удобството и възможностите за спорт и отдих в общината, което да допринесе за задържане на населението и за привличане на повече туристи.

Какви мерки са заложени за изпълнение на Програмата за развитие на туризма?

Мерките, които са заложени за изпълнение на програмата за развитие на туризма са: Създаване на Консултативен съвет по въпросите на туризма в Община Годеч; Изграждане и поддържане на партньорства между Община Годеч като водеща институция и всички местни фактори, които формират туристическия продукт на общината; Разработване, маркетинг и реклама на туристически пакет, WEB страница,  рекламни материали и други; Учебни посещения в други райони на страната както и пазване на културно-историческото наследство в посока възраждане на местните традиции, обреди и обичаи, занаяти и фолклор за превръщането им в привлекателна туристическа атракция.

Кои институции са включени по изпълнение на програмата?

Програмата ще се изпълнява с активното участие на всички заинтересовани от развитието на туризма институции в общината - общинска администрация, като  пряко за този ресор от моята дирекция отговаря Лили Павлова, както и общински съвет Годеч, НПО, читалища и други.

Кои са  силните и слаби страни за развитието на  туризма?

Силните страни са:  Наличие на природни ресурси за развитието на туризма; общината е разположена близо до София; Богато културно-историческо наследство; Спокойна среда за живот; Липсват промишлени предприятия , потенциални замърсители на околната среда; Традиции във фолклора и художествената самодейност; Добре развита търговска мрежа.

Слабите  страни са:  Ограничени финансови ресурси; Недостатъчна реклама; Тенденция към намаляване броя на населението и застаряването му; Липса на средства за поддържане на културните паметници; Липса на места за настаняване и материална туристическа база; Неблагоприятна демографска и възрастова структура на населението; Висока безработица; Недостатъчно добре развита туристическа инфраструктура.

Какви са възможностите за развитие на туризма в Община Годеч?

Възможностите са: Развитие на селски, конен, ловен, риболовен, културен и религиозен туризъм; Разработване на туристически пакети; Включване на атракции като народни обичаи , демонстрация на селския бит; Активна маркетингова и рекламна кампания; Сътрудничество със съседните общини и разработване на съвместна стратегия като ефективна мярка за привличане на туристи.

Кои са по-забележителните обекти на територията Община Годеч, които според Вас си заслужават да бъдят видяни?

Разбоишкият манастир, Манастирът „Свети Дух“, Черквата „Свети Димитър Солунски “, Манастирът „Свети Николай Летни “, Водопадът „Котлите”, Скален комплекс „Заского”, Пещерата „Голяма Балабанова дупка” и др.

Какво ще пожелаете на участниците в проекта  „Работилница за Репортери“?

На участниците пожелавам да бъдат амбициозни, упорити, да преследват  мечтите си и да ги осъществяват, да намерят своето място в живота и нека „Работилница за Репортери“ бъде начало на осъществяване  на техните мечти .

 

Материалът е изготвен, Беатрис Георгиева, ученичка в 10 клас, в СУ ”Проф.Д-р Асен Златаров”, град Годеч, за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria,  ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛSamsonite, Бигла 3Go4Raw.

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  Българската национална телевизия

Медийни партньориBULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс