Конна база „Ген. Крум Лекарски“ - под лъчите на априлското слънце

2697 преглеждания

Какви чувства настъпват у вас когато чуете името на града Божурище? Усещате аромата на диви божури, пренасяте се насред облаците в някой от първите български самолети, или яздите кон към залеза? Останете на седлото, защото ще ви разкажа как премина един състезателен ден на конна база „Ген. Крум Лекарски“ град Божурище.

Оказа се, че денят в който избрах да посетя базата е не просто „състезателен“ ами най-важният за Българската Федерация по Конен Спорт (БФКС), а именно първата за сезона лига по прескачане на препятствия. След основна реконструкция и реновация извършени преди няколко години, божурската база е определена като най-модерния център за езда на Балканите, което я прави много подходящо място за провеждане на събитието.

Зрителите започнаха да прииждат малко преди първото изпитание, което стартира в 10:00 ч. След като си проправихме път през десетките паркирани на шосето автомобили, стигнахме до главния портал (вход) на базата. Тук обаче ни се разминаха дивите божури. Силният северозападен вятър донесе със себе си аромат на сено, смазка за седла и различни конски отпадъчни продукти. Блазе им на тези с хремата! Върнахме се в съзнание след преживяното и продължихме по обсипаните с чакъл главни алеи, където симетрично окосената трева даваща вид на килим върна позитивното мислене у хората. Точно в този ден базата се бе превърнала в сборен пункт на всички български ездачи. Нямаше как викащите и тичащи насам-натам състезатели да не ми направят впечатление. Казаха, че са тук още от 06:30 сутринта, за да нахранят, напоят и изчистят конете си, с които след това са провели загрявка на обособения за това плац. Заехме местата си в публиката и зачакахме. След броени минути започнаха да се изреждат различни състезатели, различни клубове, коне, изпитания и дисциплини. През цялото време се чуваха множество ездачески термини от съдийската кула, които въпреки безкрайната ми съсредоточеност, не успях да разбера.

Денят преминаваше в падания, ставания, перфектни изпълнения, гафове, викове, спринтове, псувни, награждавания и всички останали „задължителни“ за едно състезание неща. По едно време се изморих от седене на едно място и гледане придружено от опити за разбиране на случващото се, затова реших да проведа една опознавателна разходка из територията на така емблематичната за града ни конна база. Докато обикалях около главната сграда се замислих за състоянието й преди реконструкцията и дали въобще съществуваше тогава. След като върнах детските си спомени, установих, че строителната работа е извършена много изкусно и титлата „най-модерен център за езда на Балканите“ е повече от заслужена. Поддръжката също беше на отлично ниво – не успях да видя дронове (летящи найлонови торбички), непочистен боклук или съвсем нормалните за място като това конски екскременти (фъшкии). От време на време покрай мен профучаваше някоя декоративна порода куче, вероятно търсеща стопаните си. Към края на моята мини разходка, минах покрай конюшните, където конете, които не се състезаваха подаваха главите си с по-любопитен и интелигентен поглед от хората, които явно си мислеха, че могат да проведат диалог с тях, задавайки въпроси като „Кое е най-хубавото момче? Опа... Момиче. Кое?“ и след секунди си отговаряха сами „Даа, ти си“.

След завръщането ми сред публиката установих, че всичко си е така, както го оставих. Падания, ставания и така нататък. Събитието продължи малко след 18:30 ч., когато и обявиха, че вторият състезателен ден ще се състои на утрешната дата, отново със същите изпитания.

Въпреки неблагоприятните метеорологични условия, през целия ден скамейките бяха пълни, а във въздуха се носеше ентусиазма на публиката, състезателите и конете им.

 

Материалът е изготвен от Стефани Ценкова, ученичка в 9 клас, в СУ „Летец Христо Топракчиев”, гр. Божурище за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria,  ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛSamsonite, Бигла 3Go4Raw.

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  Българската национална телевизия

Медийни партньориBULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс