Мистер Сенко - световнопризнатият врачански илюзионист

2465 преглеждания

Сърцат човек, благодетел и най-вече велик илюзионист - така хиляди българи помнят и до днес легендарния врачанин

„Влезна ли в родния край, погледна ли настръхналите зъбери на Балкана, някаква магия, каквато самият аз не мога да направя, ме обзема. Радвам се на всяко камъче, на всеки хорски поздрав, чувствам се като истински магьосник, готов да извърши чудеса. Обиколих почти целия свят и винаги си спомням за родния град. При проверка на паспорта, с който пътувам, се гордеех, че пише - роден във Враца, България. Когато го напуснах, градът беше нищо пред туй, което виждам сега.”

Мистер Сенко, 1985 

Сърцат човек, благодетел и най-вече велик илюзионист - така хиляди българи помнят и до днес легендарния врачанин Мистер Сенко. Освен, че е първият български маг, осмелил се да покори световната сцена със своите изключителни фокуси, най-известни от които са „Електрическият стол”, „Сваляне на главата” и „Разрязване на жена с циркулярен трион”, той е и горд носител на множество високи отличия и международни награди. Благодарение на него България става член и на Европейската, и на Световната организация на илюзионистите.

Евстати Христов Карайончев, наричан от близките си просто Сенко, е роден на 12 февруари 1905 г. в град Враца. Едва десетгодишен той губи семейството си, вследствие на което прекъсва началното си образование и започва сам да изкарва прехраната си. Години наред той е продавач на лимонада и кифли, докато не се установява в София, където известно време работи в кафене.

През 1923 г., разхождайки се из софийските улици, Евстати попада на цирков клоун, който освен, че рекламирал местното представление, разгласял и новината, че циркът търси да назначи метачи. Сенко, решавайки да изкара и някоя друга пара, се захваща с отдадената му възможност, а именно този неволен избор се оказва и ключът към неговото бъдеще. По това време в столицата гостува френският маг Делоне, по-известен под артистичния си псевдоним „Мистериозния турчин”, заедно със своя асистент. Помощникът му обаче се разболява и французинът назначава на негово място малкия и любознателен Евстати. Виждайки потенциала на младия врачанин, магът го взима под вълшебното си крило и го прави свой ученик. Така, новакът бързо усвоява тънкостите на омайното изкуство и се среща с магията отблизо.

Недълго след като Мистериозният турчин напуска София, чиракът продължава да следва съветите на своя наставник, с цел да осъществи новата си мечта. Започва първата си обиколка из България, като изпълнява единствената илюзия, завещана му от френския магьосник. Представленията му се организират навсякъде – в читалища, на площади, а често дори сред поля и в автобуси. Успявал да зарадва всички свои посетители - от дребни търговци и занаятчии до видни политици и аристократи.

От уважение към своя учител Евстати се нарекъл Мистериозният Сенко. По-късно обаче, при изработването на плакат за предстоящата му постановка в град Пещера, надписът с името му не се побира и печатарите изписват само Мистер Сенко. Това се превръща в официалния сценичен псевдоним на фокусника, с който той трупа популярност десетилетия наред.

Практикувайки трик след трик, магът значително усъвършенства знанията и уменията си. Вече добил достатъчно опит в сферата на илюзиите, той успява да създаде цялостен спектакъл, включващ над двадесет илюзии и четиридесет фокуса. Магиите му често пораждали възхищение сред публиката, но понякога предизвиквали страх и потрес... Само защото правел „невъзможното”. Въпреки това той пленявал сърцата на хората със своята артистичност и с чувството си за хумор. Хората го обикват и с радост го наричат - Маестрото.

През 1939 г. Мистер Сенко участва в Международен конгрес в Берлин, където за пръв път показва коронния си номер - „Сваляне на главата”. Той напуска сцената с главата си в ръка и оставя залата безмълвна. Фокусът му заслужено завоюва втора награда на конференцията, което моментално му печели и световна слава. Следват десетки турнета и хиляди представления в най-посещаваните градове като Ню Йорк, Париж, Лондон, Москва, Токио. С течение на времето той става почетен член на Асоциацията на илюзионистите в Германия, Франция и САЩ. Върховият момент в кариерата на магьосника е връчената му през 1961 година специална награда от американското сдружение. Отличен е и с ордена „Робер Худен” - най-почетният френски приз. В България магът оглавява Клуба на илюзионистите. Получава званието „Герой на социалистическия труд”, а също и ордените „Георги Димитров”, „Народна република България”, „Кирил и Методий” и „Червено знаме на труда”. Но постижението, с което най-много се гордеел, е почетното му гражданство в трите му любими града - Париж, София и, разбира се, родната Враца.

През 1965 г. е организиран юбилеен спектакъл по повод 60-годишнината на Мистер Сенко, с който е отбелязана и последната негова поява на сцената. През своите близо 40 активни години той е дарявал огромна част от приходите си в помощ на бежанци, сираци, семейства в неравностойно положение и др. Многократно е давал и безплатни представления, за да може всеки любител да се наслади на магиите му.

Маестрото умира на 26 юли 1987 г. в град София, като след себе си оставя две ценни тетрадки. В едната са описани измислените от него фокуси, повечето от които са включени в Световната книга на илюзионното изкуство, а в другата са събрани благодарствените писма за направените от него дарения.

Днес малка уличка във Враца носи името на Мистер Сенко. Костюмът му се съхранява в Регионалния исторически музей, а съвсем скоро се очаква да бъде издигнат и паметник в чест на великия ни съгражданин. В съзнанията на хората той е останал не само като най-обичания артист на изминалия век, но и като достоен човек и невероятен фокусник, оставил траен отпечатък в историята на България и на света.

Материалът е изготвен от Никол Николаева ученичка от ПЕГ "Йоан Екзарх", гр. Враца, за ученическия конкурс на EspressoNews - "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

Снимка: kalinkamenov.com

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца