Второто издание на "Работилница за репортери" стартира на 27 февруари

4518 преглеждания

Остава само седмица до старта на второто издание на ученическия конкурс-обучение "Работилница за репортери"

Второто издание на проекта „Работилница за репортери“ ще стартира на 27 февруари и ще бъде под надслов „Разкажи за твоята България“. Тази година конкурсът-обучение ще е с продължителност осем седмици, като отново всяка седмица на учениците ще бъде предоставяна презентация с указания за новото седмично предизвикателство, както и теоретична част, която да им помогне да се справят успешно с него. Темите, които ще бъдат включени засягат предимно културата и туризма в района, като ще бъдат представяни в различни журналистически стилове – репортаж, хроника, пътепис и др.

Екипът на медията ще следи за изпълнението на поставените задачи, ще редактира и коригира написаните текстове, ще дава обратна връзка за подготвените материали и ще обучава и оценява резултата от работата на учениците, които се включат в проекта.

Проектът ще завърши с официална церемония, на която ще бъдат обявени победителите във второто издание на журналистическия конкурс, а младият журналист, който заслужи първото място, ще си тръгне не само с материални награди, а и с възможност за платен едномесечен стаж в "Еспресо Медия".
 
Учениците, които искат да се включат в "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" могат да го направят до 26 февруари включително, като изпратят своите данни - имена, град, училище, клас, телефон и имейл за връзка на office@espressonews.bg. Пълните условия за участие в ученическия конкурс може да откриете тук

„Работилница за репортери“ е проект на „Еспресо медия“ с образователна насоченост за ученици от 9 до 12 клас, от училищата на територията на шест общини на запад от София – Божурище, Костинброд, Сливница, Драгоман, Годеч и Своге, който стартира през 2016 г. Журналистическият конкурс-обучение имa за цел  да отключи интереса на подрастващите към важни за обществото професии като журналистика и връзки с обществеността. По този начин младежите могат да  покажат социална отговорност и активност, както и имат възможността практически да се запознаят с работата на журналиста, което ще им помогне в кариерното им ориентиране и ще даде насока в избора на специалност при кандидатстване във висше учебно заведение.

При реализацията на първото издание на „Работилница за репортери” над 60 деца от посочените общини приеха предизвикателството да усвоят тънкостите на журналистическата професия. В продължение на три месеца те работеха съвместно с екипа на медията и менторите в лицето на професионалното жури в състав - Доника Ризова – автор и водещ на предаването „Медиите ON AIR” по телевизия Bulgaria ON AIR, Максим Майер – редакционен директор на сп. „Мениджър”, Ивa Дойчинова – водещ на предаването „Ива от сутрин до обед” по радио FM+

Като част от своето обучение като репортери, те получаваха онлайн конкретни задачи и указания и представяха свои разработки във всички водещи журналистически жанрове - репортаж, новина, хроника, есе, портрет, интервю и др., като най-доброто, подготвено от тях, се публикуваше на страниците на информационния портал за региона "Еспресо нюз".

В края на обучението екипът на медията, съвместно с журито, избра 22 от най-активно включилите се в поставяните задачи деца, които да отличи, сред които бяха и победителите в конкурса. Награждаването на учениците бе по време на форума „Добрият пример на запад от София”. 

EspressoNews