Васил Кацарски: „Майсторлъкът остава за поколенията на Врачеш“

2471 преглеждания

С майстора бъчвар от „Световната столица на бъчвите“, разговаря Ванеса Георгиева

Васил Кацарски е добър, позитивен и усмихнат човек. Майстор на бъчвите, който се занимава от много години с този занаят. Първите уроци получава от дядо си, а днес е един от най-добрите в "Столицата на бъчвите". Всички бъчвари казват „За хубавото вино трябва качествена бъчва“. 

Опишете ни с какво се занимавате.

Занимавам се с бъчварство, което в моя род е занаят, който се предава от 150 години. Бъчварството отнема много време, усилия и търпение, но винаги се получават бъчви, които славят селото.

Как решихте да се занимавате предимно с този занаят?

Моят дядо ме научи още като дете. Винаги ми казваше, че за да е хубаво виното трябва бъчвата да е качествена. С голяма усмивка той предаде бизнеса на мен и се радвам, че го направи.

Когато започнахте да се занимавате с направата на бъчви имаше ли трудности и как ги преодоляхте?

В началото имаше трудности. Най-вече финансови проблеми. Моето семейство много ми помогна, справихме и сега всичко върви добре.

Разкажи ни повече за семейната фирма ЕТ „Кацарски“.

Нашата семейна фирма съществува от 1990 г. с основна дейност производство на всякакви видове бъчви и бъчварски изделия.Тя притежава работилница, в която се произвеждат до 1600 бъчви на година, с тенденция за увеличаване на нейното производство. 

Бихте ли разказали на читателите ни как започва направата на една бъчва?

Разбира се, всичко започва от избора на дърво за бъчвите. След това според размера се избира формата. Едва тогава обръчите затягат бъчвата в избраната форма, а майсторлъкът остава за поколенията на Врачеш – "Световната столица на бъчвите".

Имате ли няквакво послание за младото поколение на нашето малко село?

Искам да им пожелая много здраве, щастие и успехи. Нека вярват в себе си, да продължават да се развиват и да носят положителни емоции на всички. Да бъдат отворени за нови приключения и да не се отказват пред трудностите!

Материалът е изготвен от Ванеса Георгиева, ученичка в ППМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров“, гр. Ботевград за ученическия конкурс на EspressoNews "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома"

Снимка: vkacarski.com

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца