Домът е строеж, но не винаги - сграда

1752 преглеждания

„Тате, прибрах се!“

Настъпва поредният следобед, в който „художникът“ с лекарско куфарче намира пътят съм дома, готов да се потопи в свят, изпълнен с нежност, спокойствие и уют. Отново краката следват предварително начертаната пътека към мястото, в което се събират „художниците с различни професии“, за да се изгубят в плетеницата от смях, идеи и картини. Това е „Домът на художника“. Дом, чиито граници не съществуват, чиито предели са безкрайни, а любовта там - константа. Мъждивата светлина на лампите, осветяваща и галеща фигурите на присъстващите, превръща и най-грубите тела в образи на нежността. Там, където вятърът е песен, навесът - покрив, а приятелите - семейство… Където, познатите усмивки съществуват, за да напомнят колко красиво звучи „Добре дошъл у дома!“, а „Надявам се да се видим скоро“ е поредният израз, напоен със силата на обичта. „Домът на художника“ приветства, приема и се грижи за своето голямо семейство от „художници“, като в същото време създава картина, която показва какво всъщност е истинското значение на понятието „дом“, колко различно е то за всеки и колко е важно.

Домът е строеж, но не винаги - сграда. Пътищата, към него са създали мрежа от преплитащи се съдби, съзнания, хора. Тази „конструкция“ винаги ще бъде незавършена. Тя е нещо, което градим през целия си живот, като с всяка нова среща получаваме възможността да добавим нещо към него. Здравите къщи обаче се нуждаят от стабилни основи, тях намираме в лицето на родината.

Родината е начало и край. Тя е началната точка на земния път на човека, мястото, което е като парче от пъзел, паднало твърде назад под дивана, без което завършекът е невъзможен, това, което превръща дисонанса в хармония. Тя е последната клечица на малката кибритопродавачка – светлина в мрака дори когато е затегнал пипалата си около тялото, топлина в студа макар и крайниците да се съпротивляват на нарежданията за движение заради мразовитата прегръдка, но най-вече тя е разум. Това, което успява да ни спаси от лудостта, криеща се в замъгленото зрение, когато „блясъкът“ на чуждото владее зрението и ума. Но това „чуждо“ не е наше, домът е наш, родината е наша. Нашето малко огнище, което позволява на тялото да бъде силно, неуморимо и в същото време да дарява ласки, което позволява на съзнанието да създава, изпълнява и дирижира своята музика.  

Част от тези песни са събрани в бащиния глас, който носи обещания за подкрепа, любов и стабилност. Ръката на малкото момиче отново е открила пътя си към тази на таткото. Толкова малка, но създадена за да запълва празнината в тази огромна „мечешка лапа“, която сякаш в разрез с всичките грубости по себе си е източник само и единствено на нежност. Бащиният глас отново рисува, представяйки всичките си планове и моменти, които очаква с нетърпение. В картината има една малка фигура с плитки и поличка, розови обувчици и раничка, твърде голяма за крехкото ѝ  телце, която тича към великана срещу себе си, нейния татко, и дава всичко от себе си, за да извика възможно най-силно „Тате, прибрах се!“. Плановете за разходки с кучето, песни, покорени върхове, смях, сълзи… Всичко това, вълнението за него и любовта се събират в поток от думи, изливащ се през устните на таткото, докато крехкото тяло на неговата малка рожба се отпуска и пътува към света на сънищата. Ето това е домът.

„Домът на художника“, строежът в човешкото съзнание, кибритената клечка, родината, бащината ръка - различни дефиниции на понятието „дом“, поставени под общ знаменател, поради една причина - чувството. Чувството да си у дома - топлина, любов, спокойствие. Чувството, което направлява краката, радва ума и чертае маршрути. А „художникът“ отново е взел куфарчето си и крачи с усмивка на лице…

Материалът е изготвен от Виктория Ивайлова, ученичка в ПЕГ „Йоан Екзарх”, гр. Враца, за ученическия проект на EspressoNews - „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontime

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019  Пътят към дома“: Община Враца