Галиче отбеляза 142 години от Освобождението на България

1478 преглеждания

Репортаж на Цветослав Детелинов, ученик в СУ „Христо Ботев”, с. Галиче

Въпреки лошото време и опасността от коронавирус село Галиче отбеляза Националния празник. Жители на селото, учители и ученици от СУ „Христо Ботев“, техните родители, директора на училището Венета Пачева и кметът на селото Страхил Стоянов се събраха, за да празнуват на открито на площада в центъра на селото.

Денят на Освобождението на България е националният празник на България от 1991 г. За пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3-ти март н. с.) 1879 г. През тази и следващата 1880 г., 3-ти март се отбелязва в София и като „Ден на възшествието на престола на император Александър II“. От 1888 г. празникът започва да се празнува като „Ден на Освобождението на България от османско владичество“. След 9 септември 1944 г. трети спира да е официален и е обявен за шовинистичен. Той започва отново да се отбелязва всяка година, с решение на Политбюро на ЦК на БКП от 1978 г.

В Галиче, днешното честване на Националния празник започна с популярната българска маршова песен „Тих бял Дунав“, изпълнена от духовия оркестър на училището, в който участват ученици от 7 до 12 клас. Учениците поднесоха венец на паметника в центъра на селото и се запази минута мълчание в памет на загиналите.

Водещият на събитието подчерта: „3-ти март е велика дата, оставила трайни отпечатъци в съзнанието на много българи, защото днес всеки човек се нуждае от свобода, защото свободата е най-голямото щастие и ценност на света“.

Програмата продължи с изпълнение на песента „Знамето ни е трицветно“ от деца от трети клас, което развълнува всички. Танцовият състав на селото се представи с хорото „Чачак'“, а малката Сиана от втори клас изпълни стихотворението „3-ти март“.

Програмата продължи със стихотворението „Възпоминания от Батак“, от Иван Вазов, изпълнено от Анахида от девети клас. Чутото ме накара да се замисля, че всички българи днес е хубаво да се обръщаме назад към нашето минало и да си спомним как поколения наред са били задружни и се борили за нашата свобода, въпреки трудностите и мъките. А не да сме задружни само по празниците. Трябва гордо да вдигнем глава и да казваме, че сме българи.

Честването на празника приключи с песента „Молитва за България“, изпълнена от Цвети Денова от трети клас, която дори и толкова малка притежава огромен талант, като прекрасният ѝ глас присъства и огласява всяко тържество в с. Галиче.

Материалът е изготвен от Цветослав Детелинов, ученик в СУ „Христо Ботев”, с. Галиче, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин