Паметникът-костница в черквата на град Сливницa

1849 преглеждания

Паметникът-костница е издигнат през 1930 година. Той е построен в чест на 196 души от тогавашното село Сливница, геройски загинали във войните за национално обединение. Паметникът е построен 45 години след Сръбско-българската война. В резултат на тази война е друго голямо историческо събитие-Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6.12.1885 г., като това я прави една от най-великите дати в историята на българите. В историята конфликтът остава с името „война на капитаните срещу генералите“. Изминалите 132 г. от тези събития не могат да заличат спомена за онези наши предци от Сливнишкия край, които дадоха своя принос за извоюването на победата. В чест на тези герои и техните подвизи е построен Паметник-костница в черквата "Св. св. Кирил и Методий" на град Сливница. Мястото за издигането му е избрано в двора на черквата. Там са събрани костите на всички герои, които са погребани на различни места. Инициатор за построяването е Петър Георгиев, който умира по време на строежа му.

Паметникът е осветен през октомври 1930 г., в присъствието на хора от околните селища, роднини на загиналите и останалите живи участици в боевете. Присъствали родмистър Атанас Бендерев и генералът на пехотата Даниел Николов, които разказали за проявения героизъм на падналите сливничани.

Имената на героите, чиито кости са положени в основите на паметника, са изписани на монумента "Героите на Сливница", който се намира на централния площад в града.

Паметникът е изграден от бял врачански камък, издялан в правоъгълни блокове. Той представлява кръст, но не обикновен кръст, а наподобяващ кръста на храброст. Църковното настоятелство, дарило на общината част от двора си, за да се направи площад  „на храбрите". Той е пример на поколенията за проявения героизъм на сливничани, дали живота си, за да спасят не само родният си кът, застрашен от поробване, но и целостта на родината.

Никога не бива да се забравят героите, загинали във войните, за да защитят майка България. Много паметници за издигнати в чест на героите, дали живота си за свободата на бъдещите поколения.

Най-внушителният паметник на героите - това е признателността на поколенията, вечно живия спомен за героизма и саможертвата на българския народ и армията в защита на милото отечество:

„Българио, за тебе те умраха

една бе ти достойна зарад тях,

и те за тебе достойни, майко бяха,

и твойто име само кат мълвяха,

умираха без страх.“

Вечен поклон пред подвига и храбростта на безсмъртните герои!

 

Материалът е изготвен Цветелина Александрова, ученичка в 10 клас, в СУ„ Св. св. Кирил и Методий“ град Сливница, за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Медийни партньори на проекта:  BULGARIA ON AIRb2b MediaМениджър.NEWS

Партньори: 360 CreativeАвтошкола Василеви