Пет неща, които може би не знаете за „Слънчогледите“ и Ван Гог

8934 преглеждания

Художникът е нарисувал толкова много слънчогледи, колкото никой друг в историята на изобразителното изкуство

Винсент Ван Гог не е първият художник, рисувал слънчогледи, но е един от първите, които дават на цветето водещата роля в натюрмортите си. Ето и пет интересни неща за „Слънчогледите“ и Ван Гог:

Ван Гог е искал да бъде познат като художник на слънчогледи

Подобно на много други художници, работещи по онова време, Винсент Ван Гог рисува натюрморти с цветя. След като се упражнява с различни растения, той избра слънчогледа. Неговите колеги художници смятат, че слънчогледът е може би малко грубо и неелегантно растение, но точно това се харесвало на Винсент и той се радва да ги рисува. Ван Гог дава на слънчогледите главната роля в няколко свои картини.

Винсент е знаел, че слънчогледовите му картини са специални. След смъртта му, приятелите му носят слънчогледи със себе си на погребението му. Слънчогледите стават синоним на Винсент, точно, както той се е надявал.

Има пет различни версии на „Слънчогледите“

Ван  Гог е известен със „Слънчогледите“, но много хора не знаят, че той е направил множество версии на тази картина. Тези пет произведения на изкуството се намират в музеи по целия свят, от Токио до Амстердам. В допълнение към тези пет известни версии на „Слънчогледите“, той рисува още две. Едната картина е в частна колекция, а другата е загубена по време на Втората световна война.

Слънчогледовите картини на Ван Гог са цветни експерименти

Винсент започва да рисува цветни натюрморти, за да експериментира с цвета. Цветните натюрморти се продават добре по онова време, което е и друга причина да ги рисува. След като Винсент вижда свежите, цветни картини на импресионистите в Париж, той също иска да внесе повече колорит в работата си. Първоначалните му цветни натюрморти имат традиционни цветове, но Винсент изпробва все по-екстремни цветови контрасти.

Ван Гог украсява стаята на Гоген със своите картини със слънчогледи

Винсент Ван Гог рисува първите си натюрморти със слънчогледи в Париж. Художникът Пол Гоген е силно впечатлен от тях. За Винсент, който съвсем наскоро се е запознал с Гоген, това е голяма чест и признание. Това, че точно Годен оценява работата му, потвърждава чувството на Винсент, че е на прав път.

Не след дълго Ван Гог се премества в южната част на Франция, където иска да създаде общност на художници: място, където художниците могат да живеят и работят и да се вдъхновяват. Когато разбира, че ще дойде и Гоген, той рисува няколко натюрморта от слънчогледи, с които украсява спалнята за гости. Гоген нарича картините „Напълно Винсент“.

„Слънчогледите“ е трябвало да символизират благодарността

Винсент е искал да комбинира две версии на „Слънчогледите“ с „Жената, люлееща се на люлката“, които да образуват триптих. Двата слънчогледа са „жълтите панели“, които да засилят цветовете на портрета. Винсент е смятал, че триптихът като цяло символизира благодарност.

Източник и снимки: vangoghmuseum.nl

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук