Политици, общественици и граждани почетоха Националния празник във Враца

2844 преглеждания

Репортаж на Цветелина Ангелова, ученичка в СУ „Христо Ботев“ гр. Враца

По традиция на Трети март врачани се събират за откриването на церемонията по случай деня на освобождението. Шествието започна с повеждането на най-голямото национално знаме - 25 метров трибагреник по булевард „Никола Войводов“, през улицаа „Лукашов“, за да стигне до площад „Христо Ботев“, където кметът на града откри церемонията. Той започна речта си с приветстването на народните представители, общинските съветници, военнослужещите и съгражданите си. „Няма сила, която да ни разруши, щом вярваме в България и нашите мечти. Понякога в своите беди, забравяме колко мощ кипи в нашите души. Дори понякога да не върви, вярата ни не ще изневери, а свободата да не приемаме за даденост, дори съмнението да ни разубеди. Да помним, че ние не сме сами, защото любовта в България ще ни съхрани“.

След речта на кмета на нашия град, Митрополит Григорий отслужи благодарствен молебен и благосвет за България. Програмата продължи с поднасянето на венците в чест на загиналите за българската свобода. Венците бяха поднесени от Калин Каменов - кмет на град Враца. Андрей Новаков - депутат в европейския парламент, Александър Йорданов - депутат в европейския парламент, Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството, Красен Кръстев и Станислав Попов - народни представители от политическа партия ГЕРБ, Красимир Богданов - народен представител от партия ВМРО, Николай Иванов и Анастас Попдимитров - народни представители от БСП, Малина Николова - областен управител на област Враца, Врачански Митрополит Григорий, Владислава Лакова - заместник председател на общински съвет Враца, Марин Цветков - заместник-председател на общински съвет Враца, групата от общински съветници СДС Враца, групата от общински съветници от ВМРО, политическа партия ГЕРБ Враца, областна дирекция на МВР Враца, представителят на областен съвет на БСП Враца - Ивайло Лилов, Борислав Банчев - областен съветник. Врачани бяха свидетели на тържествен марш от военнослужещите от поделението на града.

Лъчезарни усмивки се виждаха по лицата на гражданите, парадна музика озвучаваше целия площад, дълги български хора се виеха около паметника на Христо Ботев. На този светъл и значим за нас празник, общината в града ни е раздала 11 000 знамена. „Обичам те, мое мило отечество! Обичам твоите балкани, гори, сипеи, скали и техните бистри и студени извори! Обичам те, мой мили краю! Обичам те от всичката си душа и сърце, ако ти и да си обречен на тежки страдания и неволи! Всичко, що е останало в моята осиротяла душа добро и свято - всичко е твое!“ - Любен Каравелов.

Материалът е изготвен от Цветелина Ангелова, ученичка в СУ „Христо Ботев“ гр. Враца, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин