Рецепта на седмицата: Пилешко филе с тиква и зеленчуци

1952 преглеждания

Леко, пъстро и пълно с есенни вкусове

Есента е сезонът на топлите цветове и ароматите на тиква, кореноплодни и свежи подправки. Тази рецепта за пилешко филе с тиква и зеленчуци съчетава сочността на крехкото пилешко месо с естествената сладост на тиквата и морковите. Вкусът е балансиран с ароматни подправки като розмарин и мащерка, които придават уютно, домашно усещане. Освен че се приготвя бързо и лесно, ястиетперфектно з а семейна вечеря или уикенд обяд.о е леко, пъстро и пълно с есенни вкусове – перфектно за семейна вечеря или уикенд обяд.

Време за подготовка: 15 минути

Време за готвене: около 20-25 минути

Общо време: около 35-40 минути

Брой порции: около 4

Необходими продукти:

500–600 г пилешко филе (гърди или филе от бут), нарязано на ленти по 2 см

400 г тиква (нарязана на кубчета 2–3 см)

2 моркова (на кръгчета)

1 червена чушка (ивици)

1 глава червен лук (полумесеци)

3 скилидки чесън (ситно)

3 с. л. зехтин

1 ч. л. сушен розмарин

1 ч. л. сушен мащерка

сол и черен пипер на вкус

50 мл бяло вино (по желание)

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете тиквата, морковите, чушката, лука и чесъна с 2 с.л. зехтин, розмарин, мащерка, сол и пипер. Разпределете ги в тава и печете 10 минути в загрята фурна на 200°C (само зеленчуците). В отделна купа овкусете лентите пилешко с 1 с. л. зехтин, малко сол и пипер. Извадете тавата със зеленчуците след 10 минути, добавете овкусеното пилешко отгоре, разбъркайте леко. По желание добавете и виното. Върнете всичко във фурната и печете още 15 минути (общо ~25 мин), докато пилето побелее и стане леко златисто, а зеленчуците омекнат, но останат сочни. Оставете ястието да почине 3-5 минути. Поръсете с пресен магданоз или малко зехтин за аромат.

Съвети за идеален резултат:

Дебелина на лентите: Нарязвайте филето на еднакви ленти, за да се сготви равномерно.

Марината: Ако имате време, мариновайте пилешкото за 20–30 минути в зехтин, чесън, лимон и подправките – става още по-крехко.

Хрупкави зеленчуци: Можете да нарежете тиквата и морковите на по-големи кубчета, ако искате да запазят леко твърда текстура.

Сервиране: Страхотно върви с гарнитура от ориз, кус-кус или свежа зелена салата.

Търсите „Нещо вкусно“? Още интересни предложения вижте тук:


EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук