Ученици от СУ „Летец Христо Топракчиев“ поднесоха венци и цветя на паметника на своя патрон

1752 преглеждания

Денят на българската авиация е патронен празник на образователната институция

Ученици от СУ „Летец Христо Топракчиев“ поднесоха венци и цветя на паметника на своя патрон в парк „Орлите“, в град Божурище

Денят на българската авиация е патронен празник на образователната институция, която носи името на легендарния летец Христо Топракчиев, който е сред пионерите в авиационното изкуство и майсторството му на пилот е оценено и признато в целия свят.

Летец Христо Топракчиев е в първото военно авиационно формирование в българската армия, с което участва в Балканската война и обсада на Одрин. Трагичната му смърт там е и първият случай в бойната ни авиация на пилот загинал по време на изпълнение на воинския си дълг. Божурище пази паметта на героя и спомена за зараждането на българската военна авиация в началото на 20 век.

Всяка година, на този ден, ученици, учители, общественици и граждани на Божурище се покланят пред паметта и отдават почит на своя патрон и на героите от българската военна авиация.

"Уважаеми ученици, родители и колеги от СУ „Летец Христо Топракчиев“, скъпи приятели! Най-искрено Ви поздравявам с патронния празник на училището ни. Пожелавам на всички много здраве, вдъхновение и успехи", се казва в поздравлението на Мая Карамфилова - директор на образователната институция.

EspressoNews