Марина Стоименова: „Докато има кой да подава ръка на таланта, журналистиката може да оцелее“

3018 преглеждания

За втора поредна година Марина Стоименова е ментор в конкурса-обучение „Работилница за репортери“

Марина Стоименова - журналист с дългогодишен опит, за втора поредна година е част от екипа на менторите в онлайн журналистическия-конкурс обучение „Работилница за репортери“.

В качеството си на наставник, тя ще проверява работите на участниците в шестото издание на Работилницата - „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ и ще дава своите напътствия и съвети.

Ето какво споделя Марина за участието си като ментор в тазгодишното издание на проекта:

„Много съм щастлива, че за втори път съм ментор в „Работилница за репортери“. Ролята на менторите е ужасно важна, защото трябва да има кой да подаде ръка на таланта. По-важно е обаче тези деца да знаят, че и те играят много важна роля за нас, менторите. Те успяват да ни вдъхнат надежда, че талантът е жив, че има способни момичета и момчета, които умеят да „държат перото“ и да боравят с думите. И докато има кой да подава ръка на таланта, журналистиката може да оцелее. С общи сили - на нас, опитните и на тях - младите. Защото повече от всякога, журналистиката има нужда от заедност, опит и талант.“

Повече за Марина Стоименова:

Марина Стоименова е журналист с 13 годишен опит. Почти целият й професионален път досега преминава в NOVA телевизия, където работи от 2008-а до 2020-а година. Тя познава всички тайни на телевизионната журналистика. Опознава ги, като преминава през всички стъпала в нюзрума и публицистиката - репортер, водещ на новини, водещ на публицистично предаване и продуцент. Стихията й е политиката, но най-добре се чувства, когато адреналинът й повишен. Марина е отразявала много от терористичните атентати в Европа и е разказвала едни от най-емоционалните истории. Днес предпочита да създава кратки филми и да разказва историите, които имат смисъл.


Повече информация за възможности за партньорства и спонсорска подкрепа на проекта можете да получите на имейл: office@espressonews.bg.


Повече за проекта "Работилница за репортери”:

"Работилница за репортери” е онлайн журналистически конкурс-обучение, предназначен за ученици от 9. до 12. клас, който се организира от портала за новини Espressonews.bg. Основните цели на проекта са: да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия, като се развият таланта и уменията им за творческо писане; да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природни богатства и икономически потенциал на България; да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение на участниците в конкурса.

Победители в досегашните издания на „Работилница за репортери“ са: Василена Сайчева, ученичка от ПГ „Велизар Пеев“, град Своге - победител в първото издание на конкурса през 2016-та; Симеон Симеонов, ученик от СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, град Годеч - победител в „Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България“; Ани Павлова, ученичка на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ и Теодора Александрова от ПЕГ „Йоан Екзарх“, Враца - победители в третото издание на конкурса „Работилница за репортери 2018 - Родова памет“, Елина Алипиева от ПЕГ „Йоан Екзарх“, Враца - победител в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ и Калина Александрова, ученичка в ЧНГ „Ерих Кестнер“, гр. София - победител в петото издание на конкурса "Книга на спомените". Най-добрите участници в проекта по традиция получават редица награди от партньори на проекта, сред които и журналистически стажове и гостувания в местни и национални медии. Най-изявените участници в конкурса получават възможността да се обучават в желана от тях дисциплина в катедра „Медии и обществени комуникации“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), без полагане на задължителния изпит по „Български език и литература“. От 2017 година Работилница за репортери“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел, която предоставя и голямата награда за победителя в конкурса - пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент.

Разгледайте едни от най-добрите материали на участниците досега и подкрепете проекта, като се включите в предизвикателството #РаботилницаЗаРепортериChallenge: https://bit.ly/RabotilnitsaChallenge

СЛЕДЕТЕ ФЕЙСБУК СТРАНИЦИТЕ НА РАБОТИЛНИЦА ЗА РЕПОРТЕРИ И ESPRESSO NEWS:

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук