С какво настроение Монтана отбеляза Националния празник

1893 преглеждания

Репортаж на Памела Георгиева, ученичка в Финансово-стопанска професионална гимназия „Васил Левски”, гр. Монтана

В Монтана празненството по случай Трети март започна още от сутринта. Жителите на градчето, както и всички гости бяха посрещнати на площад „Жеравица” от звука на патриотична музика, изпълнена от Духов оркестър „Дико Илиев” към Народно читалище „Разум  1883”, подкрепен с марш от Военно формирование - Враца.

Официалната церемония  започна в 10:30 часа. Водещ беше ученик от Финансово-стопанска професионална гимназия „Васил Левски”. Българският трибагреник озари пейзажа, издигнат от представители на Военното формирование към град Враца. С приветствено слово кметът на Община Монтана Златко Живков поздрави гражданите, заедно с  всички гости. Той разказа за героите, паднали за нашата свобода, за всичките ни съюзници, както и за всички представители от Монтанска област, взели участие в борбите за свобода и така преподаде един малък урок по история.

Речта му бе последвана от благодарствен молебен и панихида за хилядите войни и борци, положили костите си пред олтара на свободата, отслужени от Негово Високопреподобие  архимандрит Антим - протосингел на Видинската митрополия.

Честването продължи с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войната,  поднесени от общинската и областната администрация, народните представители, културни институции, училища и детски градини. След като венците бяха поднесени, публиката затаи дъх  и коленичи, за да отдаде почит пред паметта на миналото.

За финал на честването в Общинския младежки дом бе проведен концерт-спектакъл „Възрождение”, който е авторски проект на трио „Тенорите” и симфония Враца. Той обедини емблематични български песни от различни жанрове и отново ни даде един макар и малък, все пак полезен урок по история.

След церемонията жителите и гостите на града бяха сякаш с приповдигнато настроение. Всички си честитяха празника с усмивка на лице, а учениците и малките деца носеха български знаменца в ръце.

Специално за EspressoNews.bg зададох един и същ въпрос, свързан с празника на Златко Живков, кмет на община Монтана; инж. Иво Иванов, председател на Общински съвет-Монтана; Цветомир Стефанов, както и от Ивайла, момиченце едва на 6-годишна възраст, което вече е чествало Трети март на връх Шипка.

Какво е за Вас Трети март? 

Златко Живков: Трети март е изключително светла дата, не само за мен, а и за поколение българи, защото това е еманация на българския дух и на жаждата за свобода и свободно съществуване. В крайна сметка това е мечтата на поколения бележити българи, които, за съжаление, не всички дочакаха свободата!

Инж. Иванов: Ден на обединение, ден на свободата на България и ден за национална гордост, защото миналото е повод за гордост и оптимизъм, и това ни кара, като се обърнем назад да гледаме и с голям оптимизъм напред. Разбира се, както свободата не е дадена даром, така и доброто наше светло бъдеще би могло да се случи в резултат на много, много усилия!

Ивайла: Освобождението на България!

Цветомир: Трети март за българите е повече от поредния ден от календара, Трети март е денят, на който преди 142 години слънцето изгрява над българските територии, а великият народ, който ги населява, заслужено постига най-съкровената си цел, за която се е борил почти пет века!

Материалът е изготвен от Памела Георгиева, ученичка в Финансово-стопанска професионална гимназия „Васил Левски”, гр. Монтана, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин