Какво е домът?

4961 преглеждания

Напускането на дома е най-трудното изпитание в живота

Какво означава понятието „дом”? Домът е там, където те чакат семейство и приятели, където те връщат спомените от детството и винаги ще усещаш уханието на прясно приготвена храна. Домът е свещеното място, чиято врата винаги ще е отворена за теб, колкото и късно да се прибереш. А понякога закъсняваме дори с години.

В днешно време все повече хора прибягват до напускане на своя дом и родина, с цел намиране на подходяща работа или образование. Ежедневието става забързано, изпълнено с ангажименти и проблеми. Но най-големият проблем за решаване остава фактът, че си далеч от мястото, на което наистина принадлежиш. Всеки ден има по нещо, което те кара да мислиш за вкъщи. Ние българите сме пуснали корени толкова надълбоко в родната земя, че където и да сме никога няма да можем да се откъснем напълно. И тогава идва момент, в които отново пожелаваме да се приберем вкъщи. Да се разходим отново по старите улици и да видим приятелите си. Да прегърнем семейството си. Разбираме, че колкото и места да обиколим никое от тях няма да можем да наречем наш дом. Никое място няма да усещаме толкова близо до нас, за да го наричаме така. Навсякъде ще ни липсва по нещо.

И тогава, си задаваме въпроса „Кои са пътищата към дома?”. Пътят към вкъщи е един от най-дългите в живота ни. Изпълнен е с тревоги, мечти, липси и надежди. Далеч от родния дом всичко изглежда много по-страшно. Сякаш си напълно сам. И изведнъж мечтите, които човек е преследвал  почти изцяло губят смисъл щом не може да ги осъществи и да се прибере щастлив вкъщи.  Всеки рано или късно осъзнава тези неща. И всички намират пътят към родния дом, който е различен за всеки. Независимо от това всички те водят до едно и също място, а именно вкъщи. Където ще бъдат посрещнати като истински герои, без значение какви са победите им навън. Защото са постигнали една от най-големите победи, че са разбрали истината за отдалечаването от родното. И тя е, че с напускането на дома си, чувството за празнота, което остава е най-трудното изпитание в живота.

Пътища към дома винаги ще има, но е важно да има и кой да върви по тях. Не бива да оставим материализма да ни обладава до толкова, че да загърбим родното си кътче.

Материалът е изготвен от Йоана Цветанова, ученичка в ПГ "Велизар Пеев", гр. Своге, за ученическия конкурс на EspressoNews - "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома".

„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeSamsoniteBHTC 

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRсп. Мениджърnoviteroditeli.bgobekti.bgTeen Station

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“: Община Враца