В Монтана откриха изложба посветена на осми март

2548 преглеждания

Репортаж на Калина Кръстева, ученичка в ПГПЧЕ „Петър Богдан“, гр. Монтана

На пети март, за пети пореден път се откри изложба на жени творци от Дружество на художниците „Тенец“ в Монтана. „Общо 19 автора представят свои произведения в галерия „Кутловица“. Те са в различни техники: живопис - акварелна, маслена, акрил; керамика, папиемаше, художествена тъкан, батик, плъстена вълна, пачуърк. Това създава усещане в зрителя за наситеност, за колорит, за пълнота, за богат емоционален женски цвят.”, споделиТаня Василева - художник, преподавател и организатор на събитието.

Най-младата участничка в изложбата е 16-годишната Сияна Джелепска. Сред участници е и доайенът на дамите художници и изтъкнат арт-педагог Рени Петрова. В този смисъл, изложбата е среща на поколенията. Някои от авторите вече не живеят в родния си град, но остават свързани с дружеството на художниците „Тенец“. Сред тях са Елена Жаблянова и Виолета Апостолова, които градят кариера в София. Те показват творбите си редом с Лорета Велкова, Виктория Михайлова, Таня Василева, Марияна Тодорова, избрали да се реализират в Монтана.

Изложбата представи д-р Любомир Мечков. В речта си той очерта мястото на жените в българското изобразително изкуство.  Изкуствоведът отбеляза, че през 1928 г. е открита първата женска изложба у нас. Той спомена, че векове наред дамите трудно са били допускани в гилдията на художниците и за това говори фактът, че 96% от творбите на изобразителното изкуство, които се съхраняват в галериите и музеите за изящни изкуства, са на мъже. Д-р Мечков допълни, че това не означава, че жените не са творили красота в дома – чрез шевиците, шарките на килими и черги, празничните носии. Той също подчерта, че изложбата впечатлява с разнообразието на техники и жанрове.

Изложбата, посветена на Международния ден на жената, ще остане в експозиционната зала на бул. „Трети март“ 64 до 23 март. Любителите на изкуството ще могат да се потопят изцяло в тази пъстра арт атмосфера, а защо не и да изберат някоя от творбите за подарък.

Материалът е изготвен от Калина Кръстева, ученичка в ПГПЧЕ „Петър Богдан“, гр. Монтана, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин