Илина Бисерова, БНТ: „Радвам се, че заедно ще разгръщаме страниците на Книгата на спомените, а може да напишем и нова“

2434 преглеждания

Водещата на „По света и у нас“ по БНТ е част от екипа на менторите „Работилница за репортери 2020“

Илина Бисерова - водещ на „По света и у нас“ по БНТ е ментор в петото издание на ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Пътя към дома“. В качеството си на наставник, тя ще проверява работите на участниците в Работилницата и ще дава своите напътствия и съвети.

Ето какво споделя Илина Бисерова за участието си като ментор в „Работилница за репортери“ и за своя път в журналистиката:

„Занимавам се с журналистика от 14 години. Десет от тях в БНТ, където съм била и репортер и водещ. Преди това съм трупала опит във в-к „Труд“ и в Дарик радио - Варна, където съм и родена. Първите си стъпки правих в социалната тематика, по-късно започнах да чета и да отразявам икономически и финансови теми. В БНТ имах възможността и да подготвям две рубрики - едната беше посветена на онези икономически новини, които остават извън новините. Стремях се да представям един по-задълбочен ъгъл върху темите, защото в новините не винаги остава време за такъв поглед. А втората рубрика беше с по-социална насоченост - „Твоите права“ в защита на правата на хора, ощетени след фалит на техните работодатели. Вече близо три години съм водеща на „По света и у нас“.

Запиши се за участие в Работилница за репортери до 26 февруари тук

С огромна радост се включвам като ментор в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“. Винаги е отговорно, когато се срещаш с млади хора. Те са по-свежи, по-любопитни, по-необременени. И на мен ми е любопитно от какво се интересуват, какво ги вълнува, как четат някои събития. Темата на Работилницата тази година е и много актуална. Журналистиката е професия, която изживява труден период, не само у нас, но и по света. Променя се с бързи темпове, нагажда се спрямо технологиите и новите интереси на аудиториите. Именно заради промените, от една страна е много важно спомените за основите на журналистиката да са още по-живи, корените да не се подминават,  принципите да не се погазват. Защото каквито и колкото и видоизменения да настъпват и нови платформи да се появяват, журналистиката си има правила. От друга страна, самият интернет и Фейсбук са новият модерен лексикон. Някои от вас едва ли са попълвали такава книга за спомени. Но всички знаем, че информацията в онлайн пространството се пази. Така че точно това, което променя журналистиката е и средството и мястото, където трябва да се напомня за нейните принципи. Радвам се, че заедно ще разгръщаме тези страници, а може и да напишем някоя нова“.

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ MagnitBHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина Чавдар

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук