Литературно четене с писателя Владимир Каперски в Благоевград

1431 преглеждания

Репортаж на Мария Стоева, ученичка в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, гр. Благоевград

Вечерта на четвърти март, в „Стейдж бар“, в Благоевград бе посветена на литературно четене с благоевградския журналист, писател и телевизионер Владимир Каперски. Това бе поредното литературно четене в заведението, което се преврна в любимо място на благоевградчани за културни събития и концерти. Събитието, на което „Стейдж бар“ бе домакин, е по инициатива на Български младежки червен кръст Благоевград, като партньорството помежду им през последната година има за цел да стимулират благоевградското общество да се включва в този тип събития. 

Пред публиката Владимир Каперски сподели какво е казал баща му в началото на творческия му път: „Не се занимавай с глупости, пиши - това е твоята сила.”. До днес, той следва съвета му и продължава да твори. Пише множество есеистични размисли, издава сборника „Страхът и ти”, „Блескавици”, води предаването „КЕВ” (Клуб за естетически възприятия) и през един период от живота си решава да се отдаде на уединение в село Лешко. Владимир Каперски шеговито споделя: „За да избягаш от селянията, отиди на село.”. Там създава първия си роман, части от който бяха четени и обсъждани.

Самият той, след като видя всички млади хора дошли на събитието, каза: „Този град има потенциал - младите хора са потенциала.”. Авторът даде шанс и на зрителите да се изявят с нещо свое, ако желаят, и водещата, доброволката на БМЧК Катерина Василева, прочете едно от своите стихотворения, за което беше радостно аплодирана. Вечерта започна и завърши с филм на Владимир Каперски, посветен на Христо Бараковски (виден български дърворезбар от ХХ век, знаков художник на Благоевград и един от най-добрите майстори на декоративна пластика и дърворезба в страната с изявен собствен стил, съчетаващ резба, скулптура и рисунка). Въпреки че много от нещата на Владимир Каперски са писани през миналия век, това не ни попречи да водим дискусии около тях, защото звучат актуално и днес. 

За добрата атмосфера на събитието се погрижиха със своите изпълнения младите музиканти - певицата Надежда и китаристите Васил и Димитър, които изпяха песните „Otherside” (RHCP), „Under your scars”(Godsmack) и „Mercy”(Shawn Mendes).

Материалът е изготвен от Мария Стоева, ученичка в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, гр. Благоевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

Снимки: БМЧК Благоевград, Фейсбук

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин