Националният празник във Враца

550 преглеждания

Репортаж на Елина Спасова, ученичка в СУ „Васил Кънчов”, гр. Враца

Днес е 3 март - Националният празник на България. На този ден се навършват 142 години от подписването на Санстефанския мирен договор, който смятаме за начало на нашата независимост. На този ден ние си спомняме за онези, които жертват живота си за желаната свобода или поне така твърдим…

По традиция във Враца, както и в много други градове, тържеството по случай 3 март започна с празнично шествие. 25-метрово българско знаме, носено от представители на местните институции, ученици отличници, спортисти, танцьори и др. предвождаше колоната, която премина по централния бул. „Никола Войводов“ и достигна площад „Христо Ботев“.

Точно в 11.00 часа започна церемонията по издигането на българския флаг, в която взеха участие военнослужещи. Кметът Калин Каменов се обърна към врачани с приветствие по повод националния празник. Тържеството продължи с благодарствен молебен и водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на поета революционер Христо Ботев.

Сред официалните гости бяха депутатите Анастас Попдимитров и Красимир Богданов, Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството, областният управител Малина Николова, Нели Стоянова - председател на Общинския съвет, общински съветници, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева и др. Празникът продължи с концерт на Радостина Димова и Румен Иванов - дует „Пирин“, като под звуците на техните фолклорни изпълнения се изви хоро, в което се включиха и клубовете за народни танци от града.

Националният празник създава специална атмосфера, усещане за обща история. От сутринта в социалните мрежи знамена „плющят“ и звучат патриотични песни. Трибагреникът украсява автобуси, коли, магазини. Официалните участници в тържеството се снимат със знамена. Трикольори се развяват по терасите и просторите на врачани. Днес ние сме патриоти, обичащи родината си и величаещи своя народ, а утре… сме хора, потънали в ежедневието си.

След края на празничната програма, градът се върна към обичайния си живот. Хората се прибраха по домовете си и се затвориха в своите грижи. Приведена възрастна жена с мъка се дотътри до една пейка. Майки бързаха да купят на децата си нещо за хапване. Край контейнерите за смет седеше клошар.

А след тържеството едно самотно, изпокъсано българско знаме се търкаляше в прахоляка насред площада. Не го снимах. Но си спомних едно стихотворение на Георги Господинов - „За вечния огън“:

…огънят си е огън, грее, дава им огънче за цигарите,

вечер на светлината му по-грамотните сричат

„Българио, за тебе те у-мря-ха...“

Дано вечният огън не се превърне в огън само…

Материалът е изготвен от Елина Спасова, ученичка в СУ „Васил Кънчов”, гр. Враца, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин