Не е нужно социалното дистанциране да е болезнено

1055 преглеждания

Коментар на Мария Стоева, ученичка в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, гр. Благоевград

През последните седмици постоянно ни заливат с негативни новини и ни призовават да си седим вкъщи. Социалното дистанциране е водещо в мерките против разпространението на вируса. Така е, по този начин можем да запазим собствения си живот, както и този на другите, но безспорно ще е за сметка на психиката ни. Добре е да знаем, че психическото ни здраве е не по-малко важно от физическото. Домашната изолация и седенето между четири стени масово води до обезумяване. Нека погледнем животните в зоопарковете, затворниците, хората в домовете и в психиатричните клиники. Как да избегнем тяхното състояние през този епидемичен период? Трябва ли да сляпо да следваме всички мерки, наложени от кризисния щаб вместо да си направим подробно проучване за истинските опасности и вероятности за заразяване?

Въпреки всичко, което се случва около нас, можем да запазим спокойствие и позитивизъм, който, разбира се, да е примесен с реализъм. Изолацията и социалното дистанциране могат да бъдат поносими и не толкова болезнени за психиката особено на по-общителните хора, които не могат да прекарат и ден, затворени вкъщи. Напълно нормално е да се чувстваме стресирани заради световната работна, икономическа, социална и каква ли не още криза. Всеки я усеща по различен начин, но тя със сигурност стана част от живота на всички ни, както и водеща тема за разговор. 

Лично аз виждам повече позитиви от нея, отколкото негативи. Факт е, че планетата се изчиства изключително бързо, когато остане без хора за известно време.

Най-голямата полза е положителният екологичен ефект от вируса. Затвориха се много фабрики и заводи, вредните емисии в атмосферата рязко намаляха и планетата бавно се възстановява от нанесените й от индустриализацията щети. Можем спокойно да си направим извода, че ние сме най-големите замърсители със своята несекваща жажда за консумация. Крайно време беше да ни застигне подобна криза с цел да обърнем внимание на истински важните неща в живота. Духовните ценности са далеч по-важни от материалните, без тях също не може да се живее, но поне могат да изчакат още малко. Здравето и семействата ни не могат. Освен това след изолацията ще станем по-благодарни за това, което имаме. Дано никога повече не взимаме прегръдките и всички други временно отнети ни признаци на нежност за даденост.

Въпросът е как максимално и ефективно да извлечем ползи от изолацията и карантинния период, без да ставаме повод за възмущение на „съвестните” граждани. Можем да опазим себе си и околните, ако излизаме на разходки в природата сами, с домашен любимец и с най-много още един човек, с когото да спазваме дистанция. Мнението ми може да не бъде подкрепено, но някои хора сме изложени на риск дори вкъщи и излизането навън сред природата не прави голяма разлика в опазването ни. Други начини са домашни разнообразни тренировки, прочитане на книги и гледане на филми, за които преди така и не ни стигаше времето. Медитацията и воденето на дневник относно състоянието ни през тези исторически времена също значително биха помогнали за осмисляне на кризисната ситуация и нейния смисъл.

Говоренето и споделянето на чувствата с близки хора значително ще помогне за справянето и преодоляването на поредната трудност, пред която сме изправени като човечество. Паниката, обсебването и страхът са най-пагубни за здравето ни. Самосъхранението ни в случая е най-важно, затова нека погледнем по-мащабно на ситуацията.

Добротворчеството - повод за гордост и нова мода

Материалът е изготвен от Мария Стоева, ученичка в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, гр. Благоевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин