Чипровци - „Цветето на България“ празнува освобождението на България

2043 преглеждания

Репортаж на Мариета Йорданова, ученичка в ПМПГ „Св. Климент Охридски“, гр. Монтана

Град Чипровци отбеляза 142 години от Освобождението. И тази година на площада се събраха стотици граждани и гости на града, за да почетат героите загинали за свободата на България. На този ден, чипровчани са особено горди, защото  националното пробуждане на българите започва от техния  град, наричан някога „Цветето на България“. Започва с написването на книгата на католическия архиепископ  Петър Богдан, с дипломатическата дейност на Петър Парчевич, със създаването на първото в страната  училище, с мисионерското дело на католическите духовници и просветители. Гражданите се гордеят с общото дело на предците им, организирали едно от най-големите въстания против чуждото владичество още през 17 век.

По случай празника на тържественото честване присъстваха кмета на община Чипровци Пламен Петков, заместник-кмета, редица общински съветници, кметове на населени места от общината и други гости на града.

Преди започването на програмата ехтяха патриотични песни за повдигане на българския дух. Главни организатори на събитието бяха учителите от ОУ „Петър Парчевич”. В подготвената от тях програма, малките ученици рецитираха стихове и пяха песни. Най-очарователни участници в тържеството бяха децата от детска градина „Детелина”.

За откриването  на празника слово произнесе кметът на общината. Пламен  Петков припомни, че свободата не е дар и призова гражданите да се гордеят с факта, че са българи. По повод празник и в израз на уважение към всички, допринесли за опазването на българския дух и свободата на България, на паметника на геройски загиналите по време на Чипровското въстание бяха положени венци и цветя.

След церемонията разговарях с Пламен Петков-кмет на община Чипровци, д-р Анита Комитска - директор на Историческия музей, Лена Георгиева - директор на ОУ „Петър Парчевич” и   Милена Николова - учител по история. Ето какво споделиха те по повод празника, специално за EspressoNews.bg:

Има ли го българският дух в чипровчани?

Пламен Петков: Чипровчани винаги са имали силен и борбен дух. Самият факт, че градът ни е възкръснал след въстанието е голям показател. Българският дух никога не преставал да го има и да се надяваме, че и занапред ще го има.

Какво е настроението между децата? Наясно ли са какъв празник празнуваме днес и с какво този празник е толкова важен за България?

Лена Георгиева: Радвам се, че за поредна година празнуваме заедно с децата на площада на град Чипровци. Те с огромно желание се включиха в подготовката за тържеството. Положиха усилен труд и близо месец всеки ден се готвеха върху научаването на стиховете и цялостното оформление на програмата.Наясно са какво празнуваме днес. Родителите им и ние в училище им говорим много за славното ни минало. Хората гледат на децата като символ на бъдещето на България и гледаме да ги подготвим за тази им задача, припомняйки им славното дело на опълченците, дали живота си, за да сме сега тук, на това прекрасно място, да имаме добро образование и  условия за живот.

Смятате ли, че това е най-подходящата дата за национален празник на България или мислите, че има по-подходяща дата?

д-р Анита Комитска: Трети март е една значима дата в българската история, но за мен по-подходяща дата е 22 септември, защото през 1908 цар Фердинанд обявява Независимостта и възстановява българското царство и с този акт той осъществява стремежа на българския народ за възстановяване на пълноправна своя държава.

Смятате ли, че чипровчани пазят спомена за славното минало?

д-р Анита Комитска: През 1936 г. излиза книгата на Йордан Захариев „Чипровци“, в която разказва за географията, историята, етнокултурното наследство на нашия край. Още тогава авторът е впечатлен от невероятната привързаност на чипровчани към родния край.

Какво за Вас е 3-ти март?

Милена Николова: За мен трети март е една паметна и много емоционална дата. На тази дата е провъзгласена така дългоочактваната свобода, за която българите са се подготвяли стотици години. На тази дата трябва всички да сме обединени и да си спомним за славното минало и за нашите герои.

В „Цветето на България“ Чипровци, в слънчевия ден трети март, празникът продължи в разговори за историческото минало.

Материалът е изготвен от Мариета Йорданова, ученичка в ПМПГ „Св. Климент Охридски“, гр. Монтана, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин