Великден - времето да благодарим

1022 преглеждания

Коментар на Дара Върбанова, ученичка в ПГ „Христо Ботев“, гр. Дупница

В неделя православните християни, които са мнозинство в България, празнуваха Великден. В България литургиите се провеждаха на открито и онлайн. Празничните служби се проведоха пред храмовете, където хората бяха длъжни да спазват дистанция от два метра. Богослужения се предаваха и пряко по различните канали на БНТ, както и онлайн - на Фейсбук страницата на Светия синод, а и на сайтовете на отделните митрополии в страната. Някои митрополити призоваха вярващите тази година да си останат по домовете и да не ходят на черква.

Според мен беше разумно да си останем у дома, да не пътуваме и да не посетим празничната  литургията на живо. Радвам се, че повечето хора си останаха вкъщи, все пак това не е предпоставка за зле прекаран Великден.

В нашето семейство Великден е един от най-почитаните празници и го посрещаме с голям ентусиазъм. Приготовленията за празника ни доставят голямо удоволствие и изпълват къщата и сърцата ни с топлина. Предишни години прекарваме Великден с много роднини, от всички краища на България, пълно с деца, смях и забавления. Тази година, обаче поради коронавирусът се наложи да празнуваме разделени.

У дома подготовката за празника започна на Велики четвъртък когато цялото семейство боядисваме яйцата. По традиция първото е винаги червено. С него се мажат бузките и челцата на дечицата, в нашия случай на мен и сестра ми, за здраве и благополучие. Яйцата правим винаги разноцветни и шарени, експериментираме с нови идеи и пробваме различни техники. Тази традиция ни доставя  удоволствие и е едно от любимите ни неща свързани с празника. В петък  аз и мама се захващаме с приготвянето на домашни козунаци, които предишни години купувахме от местната пекарна. Събота пък започва приготвянето на агнешкото месо.

В неделя на самия празник станахме рано и закусихме с козунаците направени предишния ден. Чукахме се с яйца, като най-здравото се оказа това на сестра ми. След това с мама се заехме с последните приготовления. Към един часа масата беше сервирана и всички насядахме около нея. Баща ми прочете молитва, захванахме с отрупаната трапеза и говорихме с часове. Следобед сестра ми, която по принцип не обича козунак, опита домашно направения от нас и каза, че много ѝ допада. Както тя се изрази: „Преди не ми хареса, защото му липсваше една съставка - любов!“. Вечерта се събрахме да гледаме литургия на живо по БНТ, а през целия ден общувахме с роднините ни пръснати из България, пращахме снимки, разговаряхме по телефона. Ако изключим тези неща обаче денят ни премина без технологии.

Празникът, макар по време на пандемия, мина чудесно и ще помня този ден цял живот. Според мен сегашните обстоятелства не помрачиха Великден, а напротив. Да, не се видяхме с всички и не направихме голямо празненство с претрупана трапеза. Но прекарахме време със семейството си, без да бъдем разсейвани от ежедневните тревоги, научихме много за себе си и за околните. Трябва да се радваме на малките неща, да осъзнаем какво е наистина важно в живота, да намерим поводи за усмивки дори в тези тежки времена. Нека създадем една верижна реакция, една връзка помежду ни и макар разделени да се зареждаме с позитивна енергия. Ето, аз започвам. Благодарна съм, че прекарах празника със семейството си, благодарна, че имам възможността да остана и да се обучавам у дома, благодарна, че приготвих първия си козунак и благодарна, че макар да не посетих църквата останах свързана с Бог! А ти за какво си благодарен?

Хората - богатството на Дупница

Материалът е изготвен от Дара Върбанова, ученичка в ПГ „Христо Ботев“, гр. Дупница, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин