В село Врачеш отбелязаха Деня на свободата

2111 преглеждания

Репортаж на Ванеса Георгиева, ученичка в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ гр. Ботевград

На трети март преди 142 години е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война и се поставя началото на Третата българска държава. С много празнично настроение отбелязаха Националният празник в село Врачеш. Събитието започна в 11:00ч. на центъра с тържествената церемония по издигане на националния флаг на Република България.

Пламена Гешовска - водеща на празника ни припомни важните събития от българската история. Кметът Марин Бончовски благодари на всички, уважили празника и ги покани да се включат в инициативата  „Пробуждане с хоро“, организирана от гражданска платформа „Българи за България“. 

След това ученици от ОУ „Отец Паисий“ и малчуганите от детска градина „Детелина“ изнесоха програма, която накара всички присъстващи да се усмихнат. С патриотични стихове за повдигане на народния дух дългогодишния член на литературен клуб „Стамен Панчев“ – Мария Кацарска зарази всички ни.

Венци и цветя в знак на признателност поднесоха: Кметство Врачеш, ДГ „ Детелина“, ОУ „Отец Паисий“, НЧ „Събуждане“, Клуб на пенсионера, както и от името на творците в с. Врачеш и признателни граждани.

Тържеството завърши с празнично хоро, пробуждащо родолюбието, единството между хората и топлите чувства.

„Наш дълг е да изпълним завета на нашите предци и да бъдем единни като нация, не само по време на националните празници, а през всичките дни от годината“, така се обърна водещата към всички живущи в селото.

Материалът е изготвен от Ванеса Георгиева, ученичка в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, гр. Ботевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин