Има съществена разлика между вяра и безрасъдност

1057 преглеждания

Коментар на Мария Стефанова, ученичка в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Благоевград

През тази седмица най-дискутираната тема бе дали черквите трябва да бъдат затворени за Великден като превантивна мярка в борбата срещу разпространението на коронавирус.

В състояние на крайно неблагоприятни обстоятелства, човекът оцелява само ако посвети това страдание на ценност, която е по висока от него, в името на която той трябва да оцелее. В такъв случай оцеляването му става синоним на подвиг, кръстоносене, ако този човек е християнин.

Няма възкресение без кръст. Огромно значение влагаме ние християните в понятието „кръстоносене“ и всеки човек може да придаде смисъл на неизбежните страдания, през които преминава в живота си, като ги посвети на цел, по-голяма от самия него, каквато е вярата в Бог.

Църквата е посредник между хората и Бог и затова черквите трябва да бъдат отворени. С правилно предприети предпазни мерки това не би следвало да е проблем. 

В дните на изолация всички започнахме да ценим повече нещата, които сме пренебрегвали в забързаното ежедневие, отдалечавахме се един от друг, но Великден, вярата събира всички и им припомня, че са един народ и повече от всякога обединението на всички хора е най-необходимо.

Това прави и църквата събира хората, а не ги разединява. В християнската религия няма нищо по-благородно в човешкия живот от носенето на кръста, който Христос е носил преди 2000 години. Това е християнското наследство, християнския възглед за страданието на Христос. А, след кръста идва Възкресението, защото няма Възкресение без саможертва.

Вярата придава смисъл на човешкия живот и ни помага да вървим напред дори и в най-трудните моменти, тя е поглед към светлото бъдеще, ако искаме да вървим напред.

Правителството взе правилно решение да не затваря черквите, но все пак трябва да спазваме мерките за безопасност.

Носенето на маски е от изключителна важност, а причастието от една обща сребърна лъжичка обезсмисля всичко, целия набор от предпазни мерки. Опасността е реална и колкото и вярващи да бъдем, и да почитаме тези божии празници, нашият живот е най-важен. Той ни е даден за да сме способни да градим успех, семейство, вяра към Бог. Не Той ще ни спаси от вируса, а ние самите, Бог единствено ни дава надежда, прокарва светлина в тунела, но нашият живот е единствено и само в нашите собствени ръце.

Духовниците в бургаския и софийския храм въпреки препоръките се причастяват с една и съща сребърна лъжичка. Според тях опасност няма, ако вярваш в Бог. Той няма да позволи да се разболеем. Нека за момент се замислим върху тези „слова“.

Вече не сме в Средновековието, където хората са издигали култ към Боговете и са си обяснявали всичко с тях и мистичните им сили. Разбиране, което с вековете доказва колко е погрешно. Ако се питате дали Бог ще ви спаси от болести, вируси, зарази спрете и се замислете, дали Той или вие наистина имате силата за това.

Научните данни и броя заболели са съвсем реални и трагични. Защитата ни, тази на семействата ни, на останалите хора зависи от нас.  Изберете да се доверите на самите вас, на науката, на хората, които се опитват да ни предпазят всеки ден.

Има съществена разлика между вяра и безразсъдност.  Дори и от вкъщи ние си оставаме предани на Бог, но не и ако пренебрегнем собствената си безопасност заради Него.

Грижата за нас и нашите близки, за хората трябва да остане на първо място, така ние доказваме, че сме достойни с всеки изминал ден.

По стъпките на свети Йоан Рилски Чудотворец

Материалът е изготвен от Мария Стефанова, ученичка в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Благоевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин