Коронавирусът отмени публичното отбелязване на празниците в Божурище

2332 преглеждания

Репортаж на Петя Георгиева, ученичка в СУ „Летец Христо Топракчиев“, гр. Божурище

От известно време насам по целия свят се взимат мерки и се опитва да бъде спряно разпространението на съществуващия от скоро в хората корона вирус. Тук в страната ни още един проблем от такова естество е и новата вълна на грип от тип Б. Затова е нужна едновременната им превенция преди шансовете за спиране да са станали минимални.

На 26 февруари, следобяд, кметът на град Божурище, Георги Димов, публикува в социалните мрежи и в сайта на община Божурище последната издадена от него заповед. С нея той забрани всички обществени и масови мероприятия, както и предупреди за силен контрол в детските градини и учебните заведения на територията на населеното място и околните градове в общината. Това най-много успокои притеснените за децата си родители.

Следващите дни, след пускането на тази заповед повечето обществени сгради останаха празни. Беше отменен и празничният концерт, който се провежда всяка година по това време по случай предстоящите мартенски празници. Това малко влоши настроението в града, тъй като всички очакваха предстощото весело и изпълнено с радостни емоции събитие. Също така групите и артистите, които тренират в читалището, се подготвят от доста време за него, а в момента всякакви репетиции са отменени. Въпреки разочарованието за концерта, хората вярват, че с тази превенция може да се ограничи разпространението на двете болести, което е най-важно в момента.

Притеснение на територията на общината има. Това показват липсващите маски по аптеките в града, както и неуспешното вечерно затваряне на магазин МЕТРО, който се намира само на пет минути от Божурище. В магазина има постоянни опашки на всички отворени каси, както и много изчерпани от наличност продукти. Разбира се, това не трябва да плаши никого или да променя рутината му.

Според анкета, която проведох, хората от общината са разбрали за въведените мерки много скоро след като е публикувана в интернет. Чувствата относно заповедта са смесени - някои хора се радват, че се въвежда такава превенция, докато други са се притеснили. Тъй като предстоят няколко големи български празника, хората не се колебаят и са сигурни, че предпазните мерки няма да им попречат да ги празнуват със своето семейство и да запазят празничния дух.

Материалът е изготвен от Петя Георгиева, ученичка в СУ „Летец Христо Топракчиев“, гр. Божурище, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин