Мълчете и всичко ще бъде наред!

3689 преглеждания

Коментар на Кристиян Юлзари, ученик в АЕГ „Гео Милев“, гр. Русе

Изведнъж всичко се обърка… Последните седмици са изпитание за всички нас. Вирусът драсна отдавна изсъхналата клечка кибрит и светът пламна, за да ни покаже, че посоката, в която се движим е неправилна. Природата извика на висок тон, че не ние сме господарите, а тя. Доминото повлече всички. Светът заглъхна, улиците се изпразниха, дюкяните престанаха да светят, много хора загубиха работата си. Страхът измести порива за пари и власт. Вече никой не се съмнява, че след като епидемията отшуми, нищо вече няма да бъде същото.

В тези трудни времена ни се наложи да покажем, че сме общество. Видяхме го в стотиците продукти, оставени по парапети, пейки и метростанции. Пенсионери с обидно ниски пенсии дариха целия си залък на лекарите, борещи се с COVID-19. Деца изпразниха касичките си, за да помогнат. А държавата, в лицето на управляващите, стои като бедно сиромахче, изчаквайки поредното безвъзмездно постъпление в сметката си, сякаш то ще закърпи, и без това, вечно-празната ни хазна.

Тестове има, но не за всички

Още при първия доказан случаи на COVID-19 в Народното събрание се намериха 240 теста за „богопомазаните“ народни представители. За чия сметка бяха направени изследванията? С даренията на баба Надие и пенсията ѝ от 250 лева или с джобните на 10-годишният Божидар и неговите 62 лева. Тестове имаше за всички депутати, но не и за масов скрининг на медиците от спешна помощ, пожарникарите и полицаите. С какво едните са по-важни от другите? Нали всички сме равни, независимо от мястото ни в обществото или май греша?

Плурализъм по време на пандемия

„Мине ли, след 3 дни ще се забрави.“, заяви премиерът Бойко Борисов на журналистически въпрос, „Как ще ни промени COVID-19?“. Толкова ли краткосрочна памет имаме или гледаме като „кон с капаци“ - само напред? Плурализъм по време на пандемия. Така бих описал случващото се. От дебати за увеличаване на възнагражденията на депутати и министри, с основанието, че парите им трябват, за да ги даряват, посоката рязко се обърна. В крайна сметка, заплатите на властта ще се „замразят“ до края на извънредното положение. Парите нямало да спрат да се изплащат, но щели да бъдат превеждани по сметката на Министерството на здравеопазването. Защо трябваше толкова показно да се натиква в лицето на българския гласоподавател, благородството на управленския ни елит. И какво, когато извънредното положение бъде отменено? Едва ли ще продължат доброволческата си акция и след нормализирането на ситуацията, но бедността и мизерията на българския народ не може да бъде отменена със заповед!

Миналата седмица, България яростно демонстрира дипломатическите си отношения с ОАЕ. Фирма, собственост на депутата от ДПС, Делян Пеевски и старозагорската „Градус“ дариха 32 тона хранителни продукти на Обединените арабски емирства. В замяна получихме 15 тона медицински консумативи. Акцията беше широко отразена в българските медии, включително и от Националния оперативен щаб. Разследване на Биволъ доказа, че арабската пратка не съдържа 15 тона маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както беше гръмко оповестено, а едва около 3 тона. Останалата част от размяната са сладки фурми. Тези екзотични плодове са вкусни и полезни, но едва ли биха ни предпазили от COVID-19. И какво от това? „Фурмите са хубава, питателна храна.“, каза пред Биволъ, министър Караниколов. Важното е, че обществеността видя, че държавата търси и намира начини за доставка на медицински консумативи. Извинете! - Фурми.

Мълчете и всичко ще бъде наред!

От години се коментира темата за насилието над лекарите. Изведнъж този проблем заглъхна. Бай Ганьовците, които до скоро плюха и малтретираха българските медици, днес ги издигат с ранг на „национални герои“. Всяка вечер същите тези Ганьовци излизат на терасите си, за да аплодират медицинските работници, които рискуват живота си. За кого се жертват докторите? - За онези, които до преди седмица унижаваха и накърняваха достойнството на лекарската професия. Какво ли ще се случи след онези „3 дни“?

Маските са на вас, нали? Дръжте ги на лицето си, за да не може нито звук да излезе от критичната Ви уста. Мълчете и всичко ще бъде наред!

Коронавирусът ще ни промени, но нека се опитаме да е за добро. Да забравим лошото, да отгърнем нова страница в книгата на нашето съвремие. Нека не повтаряме грешките на миналото. Нека мислим за обществото, за последствията… Да бъдем общност, а не врагове.

Лъч надежда за забравения Дунав

Материалът е изготвен от Кристиян Юлзари, ученик в АЕГ „Гео Милев“, гр. Русе, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин