„Истинската България“ през погледа на Асен Великов

1812 преглеждания

Репортаж на Снежана Дончева, ученичка в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, гр. Благоевград

На 3-ти март, като част от празничната програма на Регионален исторически музей - Благоевград бе открита фотоизложбата „Истинската България“ на фотографа Асен Великов. В 14:00 ч., стари и млади се събраха в зала „Временни изложби“ на РИМ-Благоевград, за да станат първи свидетели на изложбата.

Официалното откриване започна с приветсвена реч на директора на музея в Благоевград - д-р Кирил Алексиев и обръщение към публиката от страна на автора на „Истинската България“. Посетителите бяха посрещнати и с питка, раздадена от момичета, пременени в традиционни български носии, а в залата ги очакваше изненада - изпълнение на Вокален ансамбъл „Езерец“ към Народно читалище „Никола Вапцаров- 1866“, Благоевград. В продължение на няколко минути красивите гласове на момичетата от ВА „Езерец“ изпълниха сградата на Регионалния исторически музей и отекнаха в сърцата на гражданите. След това ръководителят на ансамбъла Илиян Юручки отправи поздрав относно Националния празник към присъстващите. Сред почетните гости бе и кметът на Благоевград Румен Томов, който също честити празника и пожела на всички здраве, щастие и успех.

След речите, посетителите можаха да се насладят на изложбата, включваща портрети в цял ръст на българи от всички краища на родината, облечени в народни облекла. Създателят на изложбата Асен Великов заснема и улавя неподправената българщина във всеки един от моделите си най-вече на фолклорни събори, фестивали и конкурси. Интересното във фотографиите от най-новата му изложба бе акцентът върху автентичността на българските носии.

„Идеята беше да направим една изложба само с автентични или поне максимално близки до истинските носии, така наречената „Родова памет“. В последствие идеята беше да я направим в този формат, в почти човешки ръст, за да се възприема от човека едно към едно. Заставаш пред нея и виждаш всичко, което те интересува.“, споделя фотографът.

За втори път Регионалният исторически музей в Благоевград става трибуна на творчеството на Великов. На 01 ноември 2019 г., тук бива представена и предходната му фотоизложба - „Различната България“, която съдържа портрети, улавящи красотата на българката.

Жителите на Благоевград ще могат да разгледат и да се докоснат до „Истинската България“ в продължение на месец, до 08.04.2020 г.

Материалът е изготвен от Снежана Дончева, ученичка в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, гр. Благоевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин