COVID-19 - игра на тарикати и будали

1456 преглеждания

Коментар на Цветелина Чучукова, ученичка в ПМГ „Акад. Сергей Корольов“, гр. Благоевград

COVID-19 промени света. Това бяха голяма част от заглавията на новинарските емисии в началото на месец март. Пандемията промени изцяло нашия свят, нашето ежедневие, социален живот, начин на мислене... промени всичко. Промени всичко за всеки един от нас. Или поне така си мислех в началото. Месец по-късно...

В социалните мрежи попаднах на новина за първите дни от извънредното положение в Благоевград. Какво констатира тя? Центърът на града полупразен. Единствените хора, които не се страхуват от вируса и все още са навън, са възрастните. Оказа се, че най-застрашената група не се страхува, и може да нарушава правилата за социална изолация.

Ходенията ми до магазина също се оказаха доста изнервящи. Магазина е точно пред блока ми и за трите минути, които ми трябват да отида и да се върна се вбесявах напълно. Беседките и пейките в квартала бяха пълни. На масичката пред магазина редовно имаше хора с чаши кафе в ръцете.  Група тийнейджъри, които се чудят къде да отидат, за да не се набиват на очи. Няколко деца с колела. Страхотни слънчеви дни. Тези неща вероятно звучат съвсем нормални за всяка друга пролет. Но при обявена световна пандемия и извънредно положение в България, тази пролет трябваше да си останем вкъщи.

Забраниха разходките в парковете и градинките. Ентусиастите обаче започнаха да търсят алтернативи и начини да измамят системата. Парковете Бачиново и Ловният дом не бяха добра идея... имаше голяма възможност да има проверяващи там. Да тръгнем по полянките над Югозападният университет „Неофит Рилски“. Защо не? Там хората си разхождат домашните любимци, така че най-вероятно няма да имаме проблеми. И така, нашите ентусиасти или иначе казано тарикати, тръгнаха по кучешките поляни на въздух, на слънце... А ние будалите си останахме у дома, заровени в книгите, компютрите или телевизорите.

Осъзнах, че пандемията COVID-19 се превърна в една игра на тарикати и будали. Едно надлъгване кой ще измами системата и кой не. Осъзнах, че света не се промени за всички. Не всички променихме навиците си, ежедневието си, начина си на мислене, социалния си живот. Много често се запитвам...защо? Защо едните можем да си седим вкъщи, да спазваме правилата, да ограничаваме социалните си контакти, а другите не? Защо има хора, които мислят, че са над закона? Единственият ми отговор се крие в значението на думата тарикат - безцеремонен и нагъл човек.

Сега... някои от вас вероятно се питат „Защо? Защо да е трябвало да останем у дома.“ Моят отговор е много прост... И той не за всички. Не е, за да запазите всички. Трябва да останем вкъщи, за да запазим най-близките си. Нашите родители, нашите баби и дядовци. Защото не знаем от къде може да ни сполети заразяването. Да останем вкъщи и ди запазим най-близките си.

Защото колкото по-често излизаме, толкова по-голяма е вероятността да се заразим. С всяко излизане срещаме все повече и повече хора и има шанс да заразим повече хора или те да се заразят нас. Всеки е виждал статистиките за намаляването на социалните контакти и какви резултати би дало това... Е аз ви призовавам да се замислите над тях и да останете у дома.

Тази кризисна ситуация беше време да се обединим. Да обединим усилията си и да запазим човешкия живот. Да запазим човешкия живот над всичко. Да се обединим и да станем по-отговорни. Да бъдем отговорни заедно и да си останем у дома. И когато излезем пак навън да се усмихнем. Да се усмихнем на света. Да се усмихнем на непознат... Знаещи, че заедно сме преживяли тази кризисна ситуация. А ние...  Ние играем игра на будали и тарикати. Чудим се как да измамим системата. Искаме да сме по-хитри от другите. И така ставаме все по-разединени...

Ще успее ли ФК „Пирин“ да напълни стадиона отново?

Материалът е изготвен от Цветелина Чучукова, ученичка в ПМГ „Акад. Сергей Корольов“, гр. Благоевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин