Баба Марта за децата в Благоевград

1141 преглеждания

Репортаж на Петър Стойнев, ученик в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий, гр. Благоевград

На първи март, децата на Благоевград посрещнаха Баба Марта на площад „Македония“. За тях бе организирана богата празнична програма. Най-голямата радост за всички малчугани беше срещата им с Баба Марта. От нея, те научиха легендата за мартеничките и се насладиха на пъстрия пролетен концерт, който Община Благоевград организира по повод ежегодния празник.

Днешното събитие съчета традиционното и съвременно изкуство и показа талантите на самодейни състави, които съхраняват фолклора и носят вековните български корени.  Голям интерес в децата предизвика й организираното на открито ателие, в което те имаха възможност да се включат в изработването на мартеници. Под вещото ръководство на Баба Марта и преподавателите от Центъра за личностно и творческо развитие, те сътворика красиви гривни от бяла и червена прежда, с които гордо закичваха родителите си.

Неделният ден събра много жители и гости на града. Гости на събитието бяха кметът на общината - инж. Румен Томов и заместник - кметът по хуманитарните дейности д-р инж. Василиса Павлова.

Всички деца, които се включиха в мероприятието, получиха красиви мартенички. С това събитие, община Благоевград продължи традициите за отбелязването на този голям пролетен празник в града. Усмивки, грейнали лица и много настроение допринесоха за невероятната празнична атмосфера в този слънчев първомартенски ден.

Материалът е изготвен от Петър Стойнев, ученик в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий, гр. Благоевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин