Благоевград отбеляза 142 години от Освобождението на България

1249 преглеждания

Репортаж на Божидар Капитански, ученик в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Благоевград

На трети март Благоевград отбеляза тържествено 142 години от освобождението на България от османско владичество. По този случай благоевградчани и ученици от всички учебни заведения се събраха на площад „Гоце Делчев“, за да отбележат празника. На мястото присигнаха и музикантите на военните, които огласиха улиците на града и създадоха приповдигнато настроение.

Кметът на града инж. Румен Томов, отправи обръщение към жители и гости на града, а ето го и него:

„Уважаеми съграждани,

За мен е чест да ви поздравя по случай националния празник на република България-3 март, пазник превърнал се в символ на обединението и свободата.Днес е свещенна дата за нашия народ, тъй като на този ден се вавършват 142 години от освобождението на страната ни от османско иго. На 3-ти март 1878 г.  е подписан „Санстефанският мирен договор“ , с който отбелязваме края на Руско-турската освободителна война. Краят, който ражда ново начало за нашия народ . Начало на една самостоятелна българска държава. В този ден, ние празнуваме нашата свобода, независимост, суверенно развитие и несломим български дух. Днес ние сме горди, че сме потомци на славен и борбен народ, който цени своята история и не забравя своете герои! Честит празник българи!“

След речтта на кмета, над площада прелетяха няколко военни хеликоптера, от което всички деца се развълнуваха силно. Последва издигане на българския трибагреник,а след това молебен от благоевградския митрополит и свещенници от църквата в града.

Цветя и венци баха поднесени пред паметника на Гоце Делчев, от граждани, депутати,  и митрополията.

Успях да разговарям с едно момиче което излезе само и поднесе букет, ето какво ми каза тя:

Какво честваме днес?

Мария: Днес честваме освобождението на България от турско робство.

Трябва ли да помним миналото си и хората, дали животът си, за да има днес България?

Мария: Трябва да ги помним, защото човек, който не помни историята си е като дърво без корени.

От къде знаеш,тази мъдрост?

Мария: В училище, госпожата ни казваше така когато не ни се учеше по история и аз я запомних.

Какво ще пожелаеш на всички българи?

Ще пожелая да са живи и здрави и да помнят историята си.

След това се срещнах с бабата на Мария, момичето което е едва на девет години и вече говори толкова умело, тя сподели, че Мими е от децата които обичат историята и винаги я учи с голям интерес.

В края на церемонията, традиционно, ансамбъл Пирин изнесе концерт, след което всички заведения се напълниха и градът оживя. Поради опасност от корона вирус се отмени и нещо ново за града - урок по родолюбие и всички останахме с надежата, че следващата година ще се състои.

Материалът е изготвен от Божидар Капитански, ученик в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Благоевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин