В димитровградското село Добрич запалиха най-високият огън за Сирни Заговезни

1272 преглеждания

Репортаж на Павел Данев, ученик от ЕГ „Проф. д-р. Асен Златаров“, гр. Хасково

Огнена клада висока над 20 метра горя за Сирни Заговезни в димитровградското село Добрич. Огънят бе зпален от кмета на селото Марин Маринов, пред стотици граждани и гости, които се бяха събрали, за да наблюдават зрелищното събитие, да почетат празника и да направят запомнящи се снимки.
 
Тази година кладата е с пет метра по-висока от миналата година, когато тя бе 13 метра, като организаторите считат, че това е наи-високата клада в България, запалена по повод празника. Кметът Марин Маринов заяви, че построяването й е отнело около две месеца. Събитието се провежда за седма поредна година, като вече се е превърнало в традиция.

„Започнаха с огън висок два метра и така всяка една година надграждахме. Когато обявиха, че в Димитровград е най-високото живо коледно дърво, аз се амбицирах и реших най-високият огън за Сирни Заговезни да е в село Добрич“, разказа кметът Марин Маринов.

„Колкото по-нависоко се издигне огънят, толкова по-плодородна ще бъде нашата земя”, добави той и пожела здраве и берекет на съселяните си.

Марин Маринов е кмет на димитровградското село Добрич вече 20 години. Първият си мандат започва през 1999 г. Сред стартовите му кметски инициативи е възстановяването на параклиса „Успение Богородично” и чешмата там.

Материалът е изготвен от Павел Данев, ученик в ЕГ „Проф. д-р. Асен Златаров“, гр. Хасково, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:


Медийни партньори на конкурса са: 


Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца