Епидемията и промените в живота на един танцьор

1424 преглеждания

Коментар на Петър Стойнев, ученик в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Благоевград

Днес животът е абсолютно непредвидим. Всеки човек в ежедневието си преживява различни ситуации и отключва душата си към предизвикателствата, които животът му поднася. За съжаление, за човешката личност настъпват времена, които са изключително рисковани и мъчителни. Идва момент, в който всички осъзнават, че светът е малък. Малък, защото човечеството е изправено пред едно от най-големите предизвикателства, а именно коронавируса. Възможно ли е обаче, всички ние да докажем, че сме по-силни от трудностите, които възникват и пречат на ежедневието ни? Съществуват ли наистина занимания, които за миг да ни откъснат от хаоса, мрачните новини и събития?! Усещаме ли разлика в празнуването на Великден преди и днес?!   

Тази година ние сме изправени пред големи лишения и проблеми. Всеки един от нас се старае да опази себе си и да се защити от болестта, която обхваща целия свят, но най- вече погубва хиляди човешки животи. Болест, която не е като останалите. Тя успя да „изиграе“ света, да отнеме живота на хората и най- вече да паникьоса голяма част от населението. Наред с всичко това, коронавирусът е причината за огромния брой затворени предприятия, училища и отмяната на множество събития. Това промени и хората. Коронавирусът направи ежедневието ни коренно различно - отне нашата свобода. Човекът започна да изгражда нови навици и да търси път към избавлението.

Въпреки всичко, животът си продължава с всеки ден. Настъпва време да посрещнем един от най- светлите християнски празници -  Великден. А той е наистина различен. По мои наблюдения, хората сякаш нямат нужното щастие, за да го отпразнуват с удоволствие. Много от тях са в ролята на птици, чиято клетка ги дели от свободата и от близките хора. Лично за мен, Великден също протича по друг начин, в сравнение с останалите години. За първи път от много време насам на трапезата празнуваме само членовете на семейството. Когато става дума за Великден се организира едно пищно тържество с много песни и танци. Тази година, обаче това протече в ограничен състав. Специално за подготовката на празника мисля, че хората усещат голямата промяна. Преди човекът боядисваше яйцата си с огромна компания на двора, а сега ги приготвя вкъщи, затворен между четири стени и с маска на лице. Това е най-голямото предизвикателство за нас, а може би и изпитание. Другата промяна, която направи моя Великден различен е това, че всяка година посрещахме светлия празник в църквата. Тази година личността няма тази възможност. Позволено е само на тези, които наистина имат нужда да посетят святото място, спазвайки дистанция и строги мерки за безопасност. Е, такъв е Великден тази година за мен. Различен, но завинаги един невероятен празник. Промените обаче не спират дотук. Всеки един от нас търпи своята промяна в начина си на оцеляване, а затегнатите мерки отмениха и официалните тренировки на всички спортисти.

Като дългогодишен танцьор във фолклорен ансамбъл мога да отбележа, че пандемията промени животът, както на мен, така и на множество артисти. Танците за мен са най- добрият лек срещу коронавирус. Те наистина са един добър пример за всекидневни тренировки, дори и в домашни условия. Колкото и възпрепятстван да е танцьорът, той винаги би намерил начин да развива себе си и своите възможности. Получава се така, че личността е способна дори да се вдъхнови още повече и да достигне голямо удовлетворение по време на работата си от вкъщи. Танцьорът се труди, дава всичко от себе си, въпреки обстоятелствата днес.

Още от малка възраст, множество деца отключват сърцата си към танците. Те чувстват, че това е тяхното призвание. Освен като занимание, което изпълва с цвят сивото ни ежедневие, танците учат и на култура, най-вече на възпитание. Всеки един човек, който танцува отлично знае, колко много труд, време и емоция трябва да се вложат в един танц, за да бъде успешно представен пред публиката, която е най-голямата ни мотивация да продължаваме да изкачваме върхове в сферата на танцовото изкуство.

Е, това са само част от причините танцьорът винаги да продължава да гради себе си, въпреки екстремните ситуации, които навлизат в живота ни. Един сериозен танцьор не може да си позволи да пропусне своята репетиция, където и да се намира. Именно затова, танците за нас са най-големият лек в днешно време.

Хората казват: „Има ли желание, има и начин“. Да, наистина е така. Всеки един от нас като артист се чувства длъжен пред хората и публиката. За нас е важно да продължаваме да се развиваме, за да може, когато отново настъпят спокойните времена, ние да се чувстваме готови и заредени с множество сили. А, за да се случи това всички ние трябва да докажем силата на личността си.

Всички сме чели произведението „Cis moll”, а Бетовен е същински пример за човек, който макар и с нарушена хармония, успява да стабилизира себе си и да превъзмогне душевния си хаос. Той е показателят за това, че с големи утешения възниква и надеждата за духовно спокойствие, което той така и получава. Бетовен е примерът за изключителната личност, чиято сила е величествена. Сила, която спира страданието и пътя към смъртта. Самият Бетовен е носител на божественото. Именно той е примерът, от който трябва да се учим всички ние. Да, в живота често се случва от върха да паднем рязко в ниското. Да, често губим вяра и се отказваме. Но, това трябва да се промени и всеки един от нас да знае, че е една специална и изключителна личност и силата, която притежаваме е неземна!

Танците са нашият живот. Ние сме „вълшебниците“, които всекидневно го украсяваме със своите концерти и събития. Затова ще продължим да се развиваме, дори и вкъщи. Защото ние можем да се справим с всяка трудност! Така живеем днес. С големи трудности, но и с добри и топли сърца. Колкото и труден да е животът ни, силно вярвам,  всеки един от нас трябва да намери своето подходящо занимание и да разнообрази себе си, по време на пандемията. За мен са танците, за други музиката, модата и т.н. Важното е да се доверим на силния си дух и да докажем пред себе си, че можем да сме силни и да се справим с всеки един проблем възможно най-скоро. Всички искаме предишния си нормален живот. Всички желаем свободния Великден. Нека не забравяме, че Великден се свързва с Божието Възкресение. А, заедно можем да „възкресим“ предишния си начин на живот. Важното е да останем вкъщи и да опазим своето здраве, защото то е най-ценното нещо на този свят… 

Роженският манастир, свято място и крепост на духа

Материалът е изготвен от Петър Стойнев, ученик в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий, гр. Благоевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин