На днешния ден: Отбелязваме Световния ден на поезията

1189 преглеждания

Той е учреден през 1999 г. от ЮНЕСКО

На 20 март, отбелязваме Световния ден на поезията. Той е учреден през 1999 г. от ЮНЕСКО, с цел да бъде призната обществената стойност на поетическото изкуство, като носител на езиковото богатство и красота, свободния дух и творчество. Поезията е едно от най-старите и значими изкуства в историята на човечеството. Поетичните форми на изразяване, съхраняване на историята и представяне на идеи, концепции и чувства, предхождат дори появата на писмеността.

Poetry

Поезията е в основата на театъра, на всички форми на песенно изкуство, а чрез древни произведения като „Илиада“ и „Одисея“, „Епосът на Гилгамеш“ и др., създава не малка част от днешната ни представа за древния свят.

Поетичното изкуство е дава необходимия тласък за творческите постижения на Ренесанса, Романтизма и Класицизма, като епохи от човешкото развитие и обществено осъзнаване. Творци като Вергилий, Петрарка, Бокачо, Шекспир, Шилер и много други, са оставили в културното наследство на света епохални произведения и са не по-малко известни от най-големите политици, военачалници, духовници, хора на науката и изкуството.

Национални поети като Байрон, Гьоте, Бърнс, Петьофи, Ботев и др., оформят идеите и са  неизменна част от модерните нации и тяхното самосъзнание и себеусещане. Поезията е невидимата мелодия, която дава утеха, надежда, окрилява мечтите и дава изказ на любовта.

Българската литература познава и е дала на света изключителни поети, които със своят талант, езиково богатство, умения да предават своите идеи, чувства, емоции и образи, чрез формите на поетичния изказ са неизменна част от световното културно многообразие и наследство.

В огромния им списък личат имената на Петко и Пенчо Славейкови, Георги Раковски, Стефан Стамболов, Найден Геров, Иван Вазов, Пейо Яворов, Теодор Траянов, Христо Смирненски, Димчо Дебелянов, Гео Милев, Николай Лилиев, Евтим Евтимов, Дамян Дамянов, Надежда Захариева и много, много други.

Разбира се, за своеобразен връх в българската поезия, не без основание се счита гения на българското Възраждане Христо Ботев, с чието незабравимо четиристише от баладата „Хаджи Димитър“, поздравяваме всички по повод днешния Световен ден на поезията:

„Настане вечер – месец изгрее

Звезди обсипят сводът небесен

Гора зашуми, вятър повее

Балканът пее хайдушка песен…“

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук