На днешния ден: През 1840 г. е роден Клод Моне

421 преглеждания

Той е създател на импресионизма в изобразителното изкуство

На 14 ноември 1840 г. в Париж, Франция се ражда създателя на импресионизма – гениалния френски художник Оскар Клод Моне. Моне прекарва младостта си в Хавър. В местната гимназия започва да рисува карикатури, като продава някои от тях за по 10 – 20 франка. Взима и първите си уроци по рисуване. През 1856-1857 г. по плажовете на Нормандия среща своя ментор Южен Буден. Именно Буден научава Моне да използва маслени бои. Освен това Моне е въведен в пленеризма от Буден и така започва да твори пейзажи. В Париж, след като посещава Лувъра, установява, че художниците просто имитират стила и начина на рисуване на старите майстори.

mone

Това не го удовлетворява и той продължава да експериментира и развива своето виждане за рисуването, като в резултат на това се създава цял нов жанр в изобразителното изкуство – импресионизъм. Името на това художествено направление идва от творбата на Клод Моне „Импресия, Изгряващо слънце“, изобразяваща пристанището на Хавър. Картината е нарисувана през 1872 година и се съхранява в музея „Мармотан Моне“ в Париж. Способността на художника да улавя променяща се светлина в картините си и ефимерното настояще, го утвърждава като лидер, основател  и защитник на движението.

mone

Техниката на импресионизма, която Моне използва, променя живописта завинаги. Преди него художниците са се стремили да рисуват картини, които пресъздават реалността възможно най-точно. Това означава да се съсредоточат върху детайлите и да се опитат да нарисуват реалността с точни линии и ярки, ясни цветове. За разлика от тях Моне се фокусира върху светлината и цветовете, а не върху детайлите и точността. Той създава картини, които са много по-малко детайлни от традиционните творби  пълни са с ярки цветове и с въздушен характер.

Серията му картини „Водни лилии“, нарисувани в градината му в Живерни, поставя основите на новото артистично движение, а иновативната му техниката с четката и мигновеното смесване на цветовете допринасят за световната му слава днес. Цикълът „Водни лилии“ е едно от най-големите монументални постижения на живописта през първата половина на 20-ти На него той посвещава повече от 30 години от живота си, като за вдъхновение му служи езерцето с водни лилии, което самия той изгражда в гранита си в имението в Живерни. Моне рисува повече от 300 картни, в които включва своите любими водни лилии, включително 40 широкоформатни платна, осем от които подарява на френската държава  на 11 ноември 1918 г. – в деня на примирието, с което се слага края на Първата световна война.

mone

Влиянието на Моне върху историята на изкуството е безспорно. Говори се, че неговите твори са оказали влияние на художници като постимпресиониста Винсент ван Гог и както и кубиста Пол Сезан. Пряко или косвено другите художествени течения като постимпресионизма, кубизма и сюрреализма дължат много на импресионистичните техники като теорията на цветовете и изобразяването на светлината по уникален начин.

mone

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук