На днешния ден: Роден е Шарл Перо

3339 преглеждания

Автор е на приказките „Червената шапчица“, „Котаракът в чизми“, „Малечко Палечко“ и др.

На 12 февруари 1628 г. в Париж, кралство Франция е роден френския фолклорист и писател Шарл Перо. Чрез своите търсения на теми, сюжети и поуки във фолклора, изразителния съвременен жив език и хумор, той е един от първите представители на модерната литература на Просвещението.

Противно на привържениците на доминиращия по това време класицизъм, той представя рационализма като негов контрапункт и е в основата на разгорещените спорове между „модерните“ и „древните“, разразили се в литературните среди на Франция през 17 и 18 век.

През 1697 г. Шарл Перо публикува книга с осем приказни истории, почерпени от френския фолклор, под заглавие „Приказки за моята майка“ или „Истории и приказки от старото време с морални наставления“. 

В нея влизат „Червената шапчица“, „Котаракът в чизми“, „Малечко Палечко“, „Спящата красавица“, „Магарешка кожа“, „Синята брада“, „Рике Перчемът“ и „Пепеляшка“. В следващите издания Перо добавя още две приказки и една повест. Всичките му приказки завършват с нравоучителни стихове.

Приказките на Шарл Перо, остават най-популярното му наследство, като са многократно интерпретирани във всички видове изкуства. Те са неизменна част от детската литература и имат своя модерен живот и до днес.

1

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук