На днешния ден: Роден е легендарният български защитник Петър Хубчев

544 преглеждания

Два пъти е носител на Купата на България

На 26 февруари 1964  г. в село Гложене, Тетевенско, е роден легендарния български футболист и треньор Петър Хубчев. Той е част от златното поколение футболисти, които печелят бронзовите медали на Световното първенство в САЩ 1994 г. По време на турнира, централният защитник е неизменен титуляр и участва и в седемте мача на отбора.

Петър Хубчев

В своята футболна визитка Петър Хубчев изиграва общо 547 мача на клубно ниво за отборите на Осъм Ловеч, Левски София, Хамбургер Шпортферайн и Антрайхт Франкфурт. За националния отбор изиграва 35 мача, като оформя изключително ефективен дует в центъра на българската защита с друга легенда на българския футбол – Трифон Иванов. Създаденият през 1993 г., от треньора Димитър Пенев, защитен вал с участието на Петър Хубчев, Трифон Иванов, Емил Кременлиев, Цанко Цветанов и Златко Янков е в основата на успешното класиране и представяне на Световното първенство 1994 г. и на Европейското първенство през 1996 г.

Като треньор Петър Хубчев води отборите на Славия, Ботев, Берое, Националния отбор, Левски и др. Най-големите му успехи като треньор е спечелената Купа и Суперкупа на България през 2013 г. с Берое и класирането на отбора от Стара Загора в европейските турнири.

Петър Хубчев е два пъти носител на Купата на България като футболист и един път като треньор, един път е шампион на страната с отбора на Левски, има бронзов медал от Световното първенство по футбол в САЩ 94 г. и играе на Европейското първенство по футбол в Англия 1996 г. Избран е за „Футболист на века“ на град Ловеч. Удостоен е със званието Почетен гражданин на Ловеч и Почетен гражданин на Стара Загора.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук