Русенци засадиха първата си Коледна гора

1449 преглеждания

Репортаж на Кристиян Юлзари, ученик в АЕГ „Гео Милев“, гр. Русе

На първи март, в Парка на възрожденците, русенци засадиха своята първа Коледна гора. Инициативата се ражда в групи в социалните мрежи, които се борят за по-чист въздух в Русе и цели да даде нов живот на десетки елхи, останали след коледните празници.

Родители с деца, възрастни семейства и млади хора се обединиха за по-зеления облик на Русе. На събитието присъстваха около 50 човека, а всеки, който имаше елхичка можеше да я засади на специално избрано от Община Русе място. За тези, които нямаха, дръчве, но имаха желание да се присъединят към каузата, можеха да закупят елха от специално подготвен щанд.

Настроението беше приповдигнато, а най-радостни бяха децата, които засаждаха дърво за пръв път в живота си. По този начин малчуганите ще се научат на приемственост, както и да обичат природата. Някой семейства направиха табелки, с които да обозначат дървото си, за да продължат да се грижат за него. 

На събитието присъства кметът на Община Русе, Пенчо Милков, който заедно с цялото си семейство се присъеди към каузата на русенци и засади дръвче. Пред медиите, той обяви, че Русе ще бъде един от най-зелените градове в България и прикани всички граждани да засаждат дървета и да облагородяват средата, в която живеят.

Социалната инициатива се проведе с подкрепата Община Русе. След като разбират за намерението на гражданите, от там решават да съдействат на организацията с площ, върху която бяха засадени дървета и лопати за изкопаване на изкопите. От общинско предприятие „Паркстрой“ се погрижиха да осигурят цистерна с вода, с която бяха полети новозасадените дървета.

Галичка Николова е организатор на събитието. Тя е човекът, който първи предлага на русенци да засадят старите си коледни елхи, вместо да ги изхвърлят в кофите за смет. „Идеята ми дойде още в края на декември месец. Всичко започна от там, че имаше много хора, които реагираха остро срещу украсата в града, която се прави с китайски елхи. Тогава ми хрумна идея всеки да си купи жива елхичка за коледните празници, която после да засади“. След като Галичка споделя намерението си в социалните мрежи, много хора решават да последват примера ѝ. Показва го и повишеното търсене, което отчитат търговците на живи елхи през изминалите месеци.

От отдел „Екология“ апелират инициативата да не приключи след засаждането на Коледната гора, а русенци да продължат да се грижат за дръвчетата. Г-жа Николова заяви за EspressoNews, че след като е засадена, за Коледната гора редовно ще се полагат грижи, както от русенци, така и от общината. Тя сподели, че инициатива има амбицията да продължи да се развива като обхване повече места в Русе.

Събитието показва решение на проблем, който ежегодно около коледните празници поражда обществени дебати, тъй като много хора предпочитат истинска елха за Коледа, но след края на празниците, дръвчетата биват изхвърляни в кофите за смет. Освен че по този начин десетки дървета получиха нов живот, догодина те могат да се превърнат в естествена коледна украса, която да радва жители и гости на Русе. „Преди Коледа можем да посетим дръвчетата, да ги украсим и да си направим празник“, предлага Галичка Николова.

Въпреки, че подобно масово засаждане се случва за пръв път, организаторите имат намерение да продължат с залесяване и на други места в Русе. Засега е планирано около великденските празници да бъдат засадени широколистни дървета. „Тенденциозно въздухът в Русе е мръсен, затова всяко едно засадено дръвче е глътка въздух“, допълва още Николова. Желанието й е колкото се може повече хора да засасадят поне едно дърво.

Материалът е изготвен от Кристиян Юлзари, ученик в АЕГ „Гео Милев“, гр. Русе, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин