С историческа възстановка и празнична програма, град Рила отбеляза Националния празник

873 преглеждания

Репортаж на Мария Стефанова, ученичка в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Благоевград

По случай трети март - Национален празник на България, читалище „Христо Ботев“ в град Рила организира общоградско тържество.

Малки и големи самодейци изразиха своята почит и уважение към героите загинали за българската свобода.

Вокална група „Рилски звънчета“ изпълни песен посветена на Райна Попгеоргиева, а танцов състав „Рилска китка“ изигра две хора в автентични български носии.

В края на програмата,всички участници се включиха в празнично шествие. Участие взеха и деца облечени като Цар Борис Трети, Кан Аспарух, Васил Левски.

Шествието завърши на централния площад на град Рила, където бе разиграна емблематичната сцена с черешовото топче от романа на Иван Вазов „Под игото“. В култовия образ на Иван Боримечката се въплати самодеец от танцовия състав към читалището.

Възстановката на паметните събития, описани от патриарха на българската литература с кулминация развяването на знамето с надпис „Смърт или свобода“ даде възможност на децата от града да се потопят в атмосферата на тези дни и да си припомнят за историческите мигове, довели до  Освобождението на България.

Материалът е изготвен от Мария Стефанова, ученичка в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Благоевград, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

Снимка: Туристически информационен център гр. Рила

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин